Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Inițiativă USR în sprijinul românilor din diaspora: munca în străinătate, vechime in muncă pentru noile puncte de stabilitate

Parlamentarii USR Radu Mihail, Irineu Darău și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă pentru a proteja dreptul la o pensie echitabilă pentru românii care au lucrat și în străinătate, stabilind ca ”punctele de stabilitate” să fie acordate și pentru perioadele de muncă efectuate în alte țări.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie, introduce un stimulent pentru cei care au lucrat peste 25 de ani: ”punct de stabilitate”, un factor multiplicator funcție de vechime, care face ca pensia calculată să fie mai mare. Problema este că aceste ”puncte de stabilitate” sunt acordate doar pentru perioadele de muncă din România, perioadele de muncă din străinătate nefiind luate în calcul la acordarea lor, astfel că românii care au muncit și în străinătate se vor trezi cu pensii mai mici decât cei care au muncit aceeași perioadă, dar numai în România. Cei care se întorc în țară după ce au muncit în străinătate vor primi pensii de la statele în care au muncit, funcție de cât au cotizat acolo, în Italia, in Franța, Germania etc,  numai că vor fi discriminați față de cei care au muncit numai în România, din cauză că lor nu le vor fi acordate aceste ”punctele de stabilitate”. 

Radu Mihail, senator USR de Diaspora susține că legislația actuală creează o inechitate în tratamentul aplicat cetățenilor români din Diaspora și îi penalizează pe cei care se bucură de unul din marile câștiguri ale integrării europene, dreptul la liberă circulație și la muncă.

Radu Mihail: ”În acest moment, legea din România contravine principiilor consacrate de regulamentele europene și creează o inechitate. De aceea, este necesară îndreptarea ei pentru a asigura un tratament echitabil și corect pentru toți beneficiarii sistemului de pensii. Prin proiectul depus, am prevăzut ca punctele de stabilitate să fie acordate și pentru perioadele de muncă efectuate în alte țări.” 

La rândul său, senatorul USR Irineu Darău, membru în comisia pentru muncă și protecție socială din Senat, consideră că este imperios necesar ca sistemul de pensii să aibă la bază principiul contributivității și, în același timp, să țină seama de întreaga perioadă de munca depusă de o persoană pe întreg parcursul profesional.

”În condițiile în care suntem membri ai Uniunii Europene și mai bine de 20% din români muncesc în afara granițelor țării, este important să ne asigurăm că sistemul de pensii nu-i uită și nu-i discriminează pe aceștia. Munca trebuie să fie apreciată și răsplătită indiferent de locul unde este ea prestată, iar acolo unde reglementările internaționale o permit munca depusă trebuie să producă efecte și pentru pensia pe care respectiva persoană o va primi în România. Din păcate, guvernarea PSD-PNL a venit iarăși cu o 'soluție' anti-diaspora” susține Irineu Darău.

Propunerea legislativă a celor trei parlamentari USR va asigura:
●    tratament egal pentru toți cetățenii români care au muncit în alte state membre ale Uniunii Europene/state cu care România are încheiate acorduri bilaterale, indiferent de locul în care și-au desfășurat activitatea profesională;
●    corectitudine și transparență în procesul de calcul al pensiilor comunitare, prin includerea tuturor perioadelor de cotizare realizate în diverse țări;
●    înlăturarea discriminării și inechității în sistemul de pensii, astfel încât toți beneficiarii să primească drepturile cuvenite în funcție de întreaga lor carieră contributivă;
●    consolidarea colaborării și schimbului de informații între autoritățile din diverse state membre ale Uniunii Europene pentru a facilita procesul de verificare și validare a perioadelor de cotizare realizate în alte țări.

”Dacă-i vrem cu adevărat pe români acasă, atunci trebuie să ne asigurăm că nicio oră de muncă pe care aceștia au prestat-o nu trece necontorizată la pensie” concluzionează și deptutatul USR de diaspora Iulian Lorincz.



Go to top