Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR PLUS sprijină dezvoltarea comunităților rurale din România, nu deturnarea banilor publici

Senatorii USR PLUS au votat împotriva aprobării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, președintele Comisiei buget, finanțe și piață de capital, a argumentat că indiferent de cum este numit programul, fără corectitudine, fără responsabilitate, fără mecanisme de urmărire a proiectelor și a banilor, fără criterii  clare de stabilire a priorităților și fără o metodă de verificare a eficienței, acest program nu este cu nimic diferit de programele de devalizare a banului public propuse de Elena Udrea sau Liviu Dragnea.
Claudiu Mureșan a remarcat viteza incredibilă cu care a trecut proiectul de lege prin Senat, fără să permită o dezbatere corespunzătoare a felului în care vor fi cheltuiți 10 miliarde de euro.
Claudiu Mureșan: ”USR a depus mai multe amendamente, bazate pe 3 principii: transparență, criterii corecte de alocare a banilor și un mecanism de verificare a modului în care se realizează proiectele de infrastructură. Ele au fost respinse în bloc, astfel încât programul Anghel Saligny să meargă...uns, ca un PNDL. Evident, deoarece a fost copiat după un proiect în care se dau bani pe ochi frumoși și pe cumetrii, pe baza unui mecanism politic clientelar, de a mulțumi pe toată lumea, și nu un mijloc de a asigura egalitatea de șanse.”
USR PLUS atrage atenția că în forma sa actuală, programul are o serie de carențe grave printre care:
  • aprobarea se face din pixul unei singure persoane.
  • Nu exista criterii de prioritizare previzibile.
  • In Normele metodologice sunt menționate sume fixe maximale in funcție de tipul urbei, fără a se tine cont de nevoia de finanțare sau de mărimea UAT-ului respectiv, ceea ce va duce la adâncirea discrepantelor dintre UAT-uri
  • Nu se menționează cum se aloca sumele bugetate pe tipuri de investiții.
  • Nu există o transparență reală a cheltuirii banilor publici.
În continuare, textul integral al intervenției senatorului USR PLUS, Claudiu Mureșan:
 
”Stimați colegi,
Ați trecut pe repede înainte un proiect atât de important și atât de costisitor: 50 de miliarde de lei. Și vreti ca noi ne facem că ne uităm în partea cealaltă.
E ridicol! Și pentru Ziua înotului sau Ziua iei am avut mai mult timp de dezbateri!
În forma actuală, acest proiect nu este altceva decât un alt PNDL. Pentru ca PNDL-3 sa devină Anghel Saligny e nevoie de corectitudine, responsabilitate, e nevoie de mecanisme de urmărire a proiectelor și a banilor. Si mai e nevoie de criterii  clare de stabilire a priorităților și o metodă de verificare a eficienței.
Altfel...... puteți să îl numiți și Simona Halep, Gheorghe Hagi sau Mihai Eminescu.
Daca măcăne ca un PNDL, daca merge și zboară ca un PNDL.....tot PNDL este.
Vedem cu totii cum PNDL Udrea și PNDL Dragnea a devenit acum PNDL Cîțu.
De ce măcăne ca un PNDL? Pai pentru că singurul criteriu de alocare a banului este pixul domnului Ministru.
Oameni buni, nu mai priviti bugetul statului român ca pe banul altcuiva. Gândiți-vă, pur și simplu, că sunt banii voștri si întrebati-va daca i-ați da voi banul vostru cuiva care i-ar cheltui cum vrea el, pe ce vrea el, fără să vă dea în niciun fel socoteală?
Cum ar fi ca din banii Dvs sa se toarne asfalt peste drumul de pamant sau să facă toalete în școală care să nu fie racordate la apă și canalizare. Încercați, măcar pentru o secundă, sa puneti astfel problema!
Celebrul stadion din comuna Brusturi, județul Bihor construit în pantă nu e un stadion, dragi colegi. Dacă ar fi fost stadion, ar fi fost drept, egal pentru toți și ar fi permis un joc cinstit și corect.
Este de fapt un monument-simbol dedicat tuturor PNDL-urilor, un monument al incorectitudinii și al încălcării regulilor.
De ce zboară ca un PNDL? Pai pentru că a fost copiat după un proiect în care se dau bani pe ochi frumoși și pe cumetrii, pe baza unui mecanism politic clientelar de a mulțumi pe toată lumea și nu un mijloc de a asigura egalitatea de șanse.
USR a depus mai multe amendamente, bazate pe 3 principii: transparență, criterii corecte de alocare a banilor și un mecanism de verificare a modului în care se realizează proiectele de infrastructură.
Le-ați respins pe toate, în bloc, votând împotrivă.
De ce? Ca să meargă ca uns.....ca un PNDL.
Vreți program Anghel Saligny?
Păi haideți să facem ca Anghel Saligny atunci când s-a făcut recepția podului de la Cernavodă!
Atunci, când a trecut primul tren, Saligny a stat pe o șalupă sub pod.
Sunteți gata să garantați cu ceva ca acest PNDL3 va fi unul corect?
Vă scrieți în alb renunțarea la imunitatea parlamentară și vă puneți dvs. sub podul României în cazul în care, și acest PNDL, se va duce EXACT pe apa sâmbetei și la firmele de partid? Adica  EXACT ca celelalte două?
USR nu va vota niciodată un astfel de program incorect. Și dvs. știți asta. Suntem împotriva raportului de admitere.
 
 



Go to top