Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”E absurd ca statul să subvenționeze facturile la energie și, în același timp să lase companiile energetice de stat să facă profituri exagerate”

Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, scoate în evidență absurdul situației în care companiile energetice de stat fac profituri enorme, folosindu-se de conjunctura de piață și, în același timp, statul – acționarul lor majoritar – se folosește de cea mai mare parte din profit pentru a compensa facturile la energie ale populației. 
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei face o analiză a situației de pe piața de energie, în care prețurile au explodat, atingând cote record.
Cristian Bordei: ”Cifrele sunt absolut uluitoare și înseamnă nu dublare ci creștere de 5-6 ori a facturii pentru curent electric, ceea ce este pur și simplu nesustenabil, atât pentru consumatorul casnic cât și pentru cel non-casnic. Având în vedere faptul că datele fundamentale nu s-au schimbat decât marginal, trebuie să ne punem niște întrebări foarte serioase cu privire la situația la care s-a ajuns. Pentru că nici pentru Hidro nici pentru Nuclear costurile nu s-au schimbat, ele fac acum profituri uriașe, ceea ce în mod normal este foarte bine, dar nu în condițiile în care crește factura la consumator de 5 ori. Iar aceste supra-profituri, în final, oricum nu le vor folosi la nimic dacă statul va trebui să le ia ca să le folosească la subvenționarea consumatorilor.”
În declarația sa politică, senatorul USR PLUS de Cluj susține că statul român, prin Ministerul Energiei, ar trebui să facă uz de poziția sa de proprietar unic/acționar majoritar la marile companii producătoare de energie electrică și să vadă care este rolul lor în aceste creșteri uriașe de prețuri și până unde au de gând să le împingă.
De asemenea, Cristian Bordei este de părere că guvernul român ar trebui să abordeze la modul foarte serios Comisia Europeană pentru a se găsi o modalitate, eventual temporară, de stopare a creșterii prețului Certificatelor CO2.
Fără toate acestea, concluzionează senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, în declarația sa politică, riscăm falimentul national.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Extremă urgență pe piața energiei  
 
Aș dori să vă ofer, pentru început, câteva cifre recente de pe piața OPCOM, piața pe care producătorii și furnizorii tranzacționează energia electrică. Vineri, 08.10. ELECTRICA Furnizare a cumparat energie în bandă cu livrare în Trimestrul 1 2022 la 1200 lei/MWh. CE Oltenia a scos la ofertă energie în bandă, cu livrare în Trimestrul 1 2022, la 1000 lei/MWh pe T1 2022 și, conform specialiștilor din piață, este foarte posibil ca prețul final de achiziție să fie apropiat de 1300 lei/MWh. La 1200 lei energie în bandă, costul energiei în orele de vârf ajunge și la 1400 lei, iar după ce se adaugă costul de echilibrare, cheltuieli fixe și marja de profit se poate ajunge la un preț la consumatorul final în jur de 1500 lei/MWh. Între timp, duminică 10.10. s-a doborât din nou recordul pe PZU, piața componentă a OPCOM unde se fac achizițiile de ultimă oră, cu un preț de 1535 lei/MWh.

Aceste cifre sunt absolut uluitoare și înseamnă nu dublare ci creștere de 5-6 ori a facturii pentru curent electric ceea ce este pur și simplu nesustenabil atât pentru consumatorul casnic cât și pentru cel non-casnic. Nu mai vorbim de industrie, vă dați seama cam ce înseamnă asta pentru companii gen Uzina Dacia Mioveni sau ALRO?

Având în vedere faptul că datele fundamentale nu s-au schimbat decât marginal, în sensul că nu există variații majore nici a volumului producției și nici a consumului de energie electrică, comparativ cu perioada pre-pandemie și chiar luând în considerare influențele importante ale creșterii costului certificatelor CO2 și ale creșterii prețului energiei în toată Europa, tot trebuie să ne punem niște întrebări foarte serioase cu privire la situația la care s-a ajuns.

Mai exact, statul român, prin Ministerul Energiei, ar trebui să facă uz de poziția sa de proprietar unic/acționar majoritar la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și chiar CE Oltenia care acoperă împreună undeva la 60% din producția totală de energie electrică, dacă bate vântul și este și soare, și să întrebe conducerile acestor companii care este rolul lor în aceste creșteri uriașe de prețuri și până unde au de gând să le împingă?

Pentru că nici pentru Hidro nici pentru Nuclear costurile nu s-au schimbat, ele fac acum profituri uriașe, ceea ce în mod normal este foarte bine, dar nu în condițiile în care crește factura la consumator de 5 ori. Iar aceste supra-profituri, în final, oricum nu le vor folosi la nimic dacă statul va trebui să le ia ca să le folosească la subvenționarea consumatorilor.

Știm că din cauza prăbușirii cererii în urma pandemiei, o parte dintre producători au lucrat o perioadă în pierdere și acum au tot dreptul să speculeze piața și să facă profituri care să le acopere pierderile dar, repet, nu cu astfel de consecințe cum ar fi falimentul național.
De asemenea guvernul român ar trebui să abordeze la modul foarte serios Comisia Europeană pentru a se găsi o modalitate, tot temporară, de stopare a creșterii prețului Certificatelor CO2 sau chiar scăderea lui, fie prin mărirea alocărilor, fie prin introducerea regulii One-transaction-only ca la certificatele verzi, fie într-o altă formulă. Încă de acum câteva luni bune se prognoza că prețul Certificatelor CO2 va depăși 100 euro, și chiar dacă se știa încă de la instituirea mecanismului că aceasta va fi tendința și aceasta este esența lui, anume creșterea treptată a penalităților pentru poluatori, totuși o creștere atât de abruptă este o mare problemă pentru o țară ca România care, da, nu și-a făcut deloc temele, dar nu este singura.”



Go to top