Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristi Berea: „Investițiile în cercetare sunt investiții într-un viitor mai sigur și mai sustenabil”

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, argumentează că reformarea colaborării dintre  mediul de afaceri cu institutele de stat existente este cheia revitalizării cercetării românești, Parlamentul urmând să confere un cadru legislativ funcțional și eficient.
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea argumentează că este nevoie de o strategie care să implice și o creștere a calității resursei umane, precum și o augmentare a oportunităților de dezvoltare și perfecționare, parlamentarii putând juca un rol important în acest proces.
 
Cristi Berea: ”În dezbaterea organizată de Comisia pentru știință, inovare și tehnologie a Senatului pe data de 13 mai 2021, s-au pus în discuție salariile foarte mici pentru cercetătorii debutanți și sunt de acord și eu că nu sunt foarte atractive pentru tineri. Dacă îți dorești performanță și inovare, trebuie să investești în asta și să le oferi celor implicați un anumit confort financiar. Inovarea va aduce cu siguranță beneficii financiare pe termen lung, nemaifiind nevoiți să facem importuri la costuri considerabile.”
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Cristi Berea, este că prin alocarea unor fonduri speciale pentru dezvoltarea unui program de popularizare a activității de cercetare și o colaborare mai eficientă între Ministerul Educației și Institutele de Cercetare. reușești să captezi atenția și interesul tinerilor, ceea ce cu siguranță, în timp, va crește calitatea cercetării românești.
 
Iată textul integral al declarației politice:
 
„Investițiile în cercetare sunt investiții într-un viitor mai sigur și mai sustenabil
 
În ultimii 30 de ani, în România a lipsit cu desăvârșire predictibilitatea în cercetare, iar acest lucru a pus într-un con de umbră întregul domeniu. Cu toate că au fost făcute investiții serioase în infrastructura de cercetare, acestea nu au fost suficiente pentru revitalizarea ei și producerea de rezultate semnificative. Este nevoie de o strategie care să implice și o creștere a calității resursei umane, precum și o augmentare a oportunităților de dezvoltare și perfecționare.
Pentru a avea rezultate mai bune, e nevoie să devenim mai competitivi, să existe un mecanism care să angreneze noi talente și care să le permită să evolueze cu adevărat.
În dezbaterea organizată de Comisia pentru știință, inovare și tehnologie a Senatului pe data de 13 mai 2021, s-au pus în discuție salariile foarte mici pentru cercetătorii debutanți și sunt de acord și eu că nu sunt foarte atractive pentru tineri. Dacă îți dorești performanță și inovare, trebuie să investești în asta și să le oferi celor implicați un anumit confort financiar. Inovarea va aduce cu siguranță beneficii financiare pe termen lung, nemaifiind nevoiți să facem importuri la costuri considerabile.
O idee pe care am auzit-o în cadrul dezbaterii a fost aceea a reformării colaborării mediului de afaceri cu institutele de stat existente. Practic mediul de afaceri este principalul actor în folosirea resurselor cercetării, iar regândirea unui mod de colaborare mai eficient cu institutele ar fi o situație de win-win pentru ambele părți. Aici va trebui să intervenim cu siguranță noi, să conferim un cadru legislativ funcțional și eficient.
De asemenea, punctul de la care cred că ar trebui să plecăm este acela de a crește awareness-ul în rândul populației asupra importanței științei în viețile noastre. Rezonez cu opiniile exprimate de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, precum și de cercetătorul Cristian Presură, prezenți la dezbatere, referitoare la faptul că trebuie să ridicăm gradul de conștientizare publică asupra cercetării și inovării în România. Trăim în era digitalizării, iar acest lucru trebuie să se regăsească și printre prioritățile de finanțare de la bugetul de stat. Practic, în timp ne vom recupera investițiile și vom eficientiza și celelalte domenii.
Este important să ne folosim de mediul online și de mijloacele pe care acesta le pune la dispoziție pentru a atrage noile generații către acest domeniu. E nevoie de alocarea unor fonduri speciale pentru dezvoltarea unui program de popularizare a activității de cercetare și de asemenea, se impune o colaborare mai eficientă între Ministerul Educației și Institutele de Cercetare. Odată ce reușești să ajungi la publicul tău țintă, și aici vorbim de elevi și studenți, și reușești să le captezi atenția și interesul, cu siguranță în timp va crește și calitatea resursei umane și se va ajunge la progresul scontat.
Îmi doresc să reușim să punem față în față atât mediul de business, cât și instituțiile din domeniul cercetării și să schițăm un plan de acțiune care să eficientizeze acest sistem. Astfel de dezbateri recurente vor pune pe masă subiectele cele mai stringente și vor da naștere la cele mai potrivite soluții. Primii pași au fost făcuți și sunt încrezător că demersurile noastre vor avea efecte benefice pentru toate părțile implicate și vor contribui la creșterea calității vieții și la soluționarea provocărilor societale cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, transportul durabil și energia din surse regenerabile.”



Go to top