Senatorul USR PLUS Dragoș Popescu, inițiativă legislativă pentru oprirea arderilor ilegale de cabluri și conductor

Senatorul USR PLUS Dragoș Popescu, membru al comisiei pentru mediu din Senat, a depus o inițiativă legislativă care are ca scop prevenirea arderilor ilegale de cabluri și conductori pentru recuperarea metalelor și valorificarea lor.

Inițiativa legislativă completează articolul 1, alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora. Astfel, se interzice achiziționarea de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor  ”obținute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor și conductorilor de orice fel.”
Dragoș Popescu: ”Prin inițiativa noastră propunem un mecanism de interzicere a  achiziționării acestor fracții metalice, feroase și neferoase, de către operatorii economici, de la persoanele fizice. Măsura se impune pentru oprirea acestei practici extrem de nocive pentru mediu și sănătatea publică. În condițiile în care la nivelul orașelor ne confruntăm cu niveluri din ce în ce mai mari de poluare, iar autoritățile raportează efecte negative asupra cetățenilor, stoparea acestor arderi se impune.”

Cel mai recent studiu realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

La nivelul României peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României și 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului București, acesta fiind cel mai mare cost calculat la nivelul Uniunii.
 


Go to top