Senatoarea USR Anca Dragu: ” Stop violenței împotriva fetelor și femeilor! Avem nevoie de mai multe femei în politică”

 Senatoarea USR de București, Anca Dragu, a lansat, cu ocazia zilei de 8 Martie, un apel deschis tuturor partidelor pentru promova deschis femeile în politică.

Într-o declarație politică, Anca Dragu arată că România este mult în urma altor stateîn ceea ce privește puterea politică a femeilor, în condițiile în care România are în Parlament circa 18% femei, sub media totală de 28%, fiind pe locul 124 din cele 188 de țări evaluate de Națiunile Unite, după Columbia și Togo și înainte de Azerbaidjan și Madagascar. De asemenea, în ceea ce privește reprezentarea femeilor în Guvern, România nu stă nici aici bine, aflâmdu-se pe locul 173 din cele 188 de țări după Afganistan, Tadjikistan și Libia și  înainte de Polonia, Bahrain și Myanmar.

Anca Dragu: ” Trei inițiative legislative zac în sertarele Camerei Deputatilor – cote pentru femei la alegerile locale, generale, în consiliile de administrție ale companiilor de stat și finanțarea partidelor corelată cu numărul de femei. Zilele acestea auzim declarații pompoase din partea liderilor partidelor parlamentare referitoare la susșinerea femeilor dar ar fi fost mai bine ca în locul acestpr vorbe în vânt să vedem acțiuni concrete, cum ar fi scoaterea din sertar a inițiativelor legislative menționate. O altă lege crucială pentru drepturile fetelor este cea a vârstei de consimțământ pentru act sexual cu un minor, dar și aceasta zace în sertarele Camerei Deputaților.”

De asemenea, senatoarea USR de București, Anca Dragu, face un apel pentru ca violența împotriva femeilor, sub toate formele ei – violență fizică, de limbaj, emoțională, economică să înceteze, în condițiile în care combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor și tratarea victimelor sunt politici la care România este deficitară.

În 2021,  aproximativ 45 de mii de femei și fete din întreaga lume au fost ucise de partenerii lor sau de alți membri din familie. În România, în ultimii 8 ani, 426 de fete și femei au fost ucise  ”Avem nevoie de legi mai bune, de resurse financiare, de instituții și mecanisme mai eficiente, de forțe de ordine mai implicate dar mai ales de schimbarea menatlităților” cere Anca Dragu, în declarația sa politică.


Iată în continuare textul integral:

”Stop violenței împotriva fetelor și femeilor! Avem nevoie de mai multe femei în politică
 
Doamna Președintă,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
 
Este o onoare să vin la tribuna Senatului, azi, 8 martie – ziua femeii, pentru a vă spune că voi lupta  mereu pentru egalitate de șanse și întotdeauna împotriva discriminării de orice fel, pentru drepturile fetelor și femeilor.
Doamnelor și domnilor ,
Această zi este despre dreturile femeilor, despre creșterea implicării femeilor în viața politică, despre nevoia de a avea mai multe femei la masa deciziilor pentru bunul mers al societății. Femeile sunt la fel de meritoase precum bărbații și trebuie să fie corect reprezentate. Astăzi, trebuie să vorbim despre barierele care stau în calea implicării femeilor în viața politică și a așezării la masa deciziilor.
Ca femeie în politică nu cer privilegii – cer doar să fiu tratată în același fel ca și colegii mei, după competențele și pregătirea mea. Nu cer să fiu susținută pentru că sunt femeie, ci pentru ideile și principiile pe care le promovez. Nu cer și nu mi-aș dori în niciun caz să ocup o anumită funcție sau demnitate doar pentru că sunt femeie. Îmi doresc însă să am șanse egale cu orice bărbat de a ocupa o funcție politică dacă am pregătirea și competențele necesare pentru a ocupa acea funcție. Si exact pentru că vorbim despre meritocrație trebuie să vedem mai multe femei în parlament, în guvern, în conducerea administrției locale, deoarece femeile sunt cel puțin la fel de bine pregătite profesional, au viziune, dezvoltă și implementează strategii.
Există un stereotip social, anume că o femeie în Parlament reprezintă ceva neobișnuit, senzațional. În toate discuțiile cu jurnaliștii sunt întrebată cum e să fii femeie în politică, iar toți se așteaptă la răspunsuri neobișnuite. Mai în glumă, mai în serios, nu știu cum e să fii bărbat, nici în politică și nici în viața de zi cu zi, dar pare mai simplu.
Doamnelor și domnilor, pentru a reuși să abordăm problemele inegalității care includ violența și discriminarea bazate pe gen (în special împotriva femeilor, fetelor și a altor grupuri marginalizate), trebuie să ne trezim cu toții la realitatea că avem nevoie unii de alții, bărbați și femei. In general, trebuie să depunem mai mult efort pentru a promova o cultură globală a toleranței, egalității și anti-discriminării și pentru a ne ridica împotriva prejudecăților rasiale și a atitudinilor intolerante.
De ce trebuie să avem femei în funcție de conducere?
A avea femei la masa deciziilor înseamnă să avem pe ordinea de zi subiecte legate de educație, sănătate, îngrijirea copiilor și a vârstnicilor, și ar aduce o doză de empatie în politicile publice.
Nu întâmplător egalitatea de șanse între femei și bărbați este al cincilea obiectiv dintre cele 17 obiective pentru dezvoltare durabilă după obiectivele fără sărăcie, eliminarea foametei, sănătate și bunăstare și educație de calitate.
 România este mult în urma altor state, și chiar în declin, în ceea ce privește puterea politică a femeilor, ceea ce, îmi permit să spun că se reflectă într-o calitate suboptimală a politicilor publice. România are în Parlament circa 18% femei, sub media totală de 28%, fiind pe locul 124 din cele 188 de țări evaluate de Nașiunile Unite, după Columbia și Togo și înainte de Azerbaidjan și Madagascar. În ceea ce privește reprezentarea femeilor în Guvern, România se află pe locul 173 din cele 188 de țări după Afganistan, Tadjikistan și Libia și  înainte de Polonia, Bahrain și Myanmar.
Aceste date sunt îngrijorătoare și arată urgența adopătării unor legi care să sprjine creșterea puterii politice a femeilor. Trei inițiative legislative zac în sertarele Camerei Deputatilor – cote pentru femei la alegerile locale, generale, în consiliile de administrție ale companiilor de stat și finanțarea partidelor corelată cu numărul de femei. Zilele acestea auzim declarații pompoase din partea liderilor partidelor parlamentare referitoare la susșinerea femeilor dar ar fi fost mai bine ca în locul acestpr vorbe în vânt să vedem acțiuni concrete, cum ar fi scoaterea din sertar a inițiativelor legislative menționate. O altă lege crucială pentru drepturile fetelor este cea a vârstei de consimțământ pentru act sexual cu un minor, dar și aceasta zace în sertarele Camerei Deputaților.
Astăzi, trebuie să ne gândim și la femeile victime ale violențelor, precum și la cele care și-au pierdut viața și să ne angajăm că vom continua lupta pentru protejarea fetelor și femeilor. În 2021,  aproximativ 45 de mii de femei și fete din întreaga lume au fost ucise de partenerii lor sau de alți membri din familie. În România, în ultimii 8 ani, 426 de fete și femei au fost ucise  Avem nevoie de legi mai bune, de resurse financiare, de instituții și mecanisme mai eficiente, de forțe de ordine mai implicate dar mai ales de schimbarea menatlităților. Femeia nebatută e ca ceasul neîntors, femeia bate-o și fără motiv că știe ea de ce, bătaia e ruptă din rai.... iatăcîteva exemple de ”întlepciune” populară de care trebuie să ne dezbărăm.
Violența împotriva femeilor este ridicată în România, sub toate formele ei – violență fizică, de limbaj, emoțională, economică. Combaterea viloenței împotriva fetelor și femeilor și tratarea victimelor sunt politici la care România este deficitară. Nu avem nici măcar date de calitate despre acest fenomen, iar Institutul Național de Statistică nu se deranjează să obțină datele necesare formulării unor politici publice relevante în acest domeniu.
Copiii sunt victime directe și indirecte ale violenței domestice. Copii care fug din fata agresorilor,  în miez de noapte, cu mamele lor, iar aceste traume ale copilăriei sunt greu de vindecat. Apoi, copiii sunt plimbași de la o școală la alta, ajung chiar ăn centre de plasament, ajung victimele sigure ale violenșei în familie și ale nepăsării societății. Victimele violenței domestice trebuie să beneficieze de consiliere psihilogică și mă voi asigura că această solușie va deveni lege.
În cei doi ani de mandat am depus și susșinut inițiative legislative pentru promovarea femeilor, pentru combaterea violenței domestice, pentru protejarea copiilor. Mai sunt multe de făcut și nu voi abandona această luptă. Trebuie să arătăm lumii că femeile în politică sunt o forță și pot schimba lucrurile.”
 


Go to top