Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Siguranța în școli, ultima a guvernului”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză guvernul PNL-PSD de nepăsare față de siguranța elevilor din școli. Pe teritoriul României se află aproape 4.000 de școli fără autorizație ISU pentru incendiu, multe fiind în mediul rural. În ciuda alarmei trase de presă, guvernul stă nepăsător, pe principiul „las’ că merge și așa”.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că situația privind siguranța în școli este dezastruoasă, iar aceasta este recunoscută și în Raportul România Educată. În contextul tragediei produse în Turcia, indolența guvernului român poate ajunge să ucidă. 

Ștefan Pălărie: Am verificat și în noile-legi ale educației. Cele ținute la secret de la Ligia Deca. Nici acolo nimic. Nu se schimbă nimic! Nu au gândit nimic pentru siguranța copiilor. Este permisă, pur și simplu, în continuare funcționarea școlilor FĂRĂ autorizație de securitate la incendiu! O găsiți la articolul 228 din draftul-secret al legii. Excepția fusese introdusă în 2019, de guvernul PSD. Putem spune că s-au spălat pe mâini din nou.

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, în încheiere, îi cere ministrului educației să explice public ce intenții are privind siguranța în școli și de ce noile legi ale educației nu rezolvă problema.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

Siguranța școlilor, ultima prioritate a guvernului PSD-PNL
După imaginile groaznice de la cutremurul din Turcia m-am întrebat, alături de milioane de români - Noi cum stăm? Ce fac autoritățile din România?
Răspunsul pare să fie că nu fac nimic! Și nu doar legat de protecția și protejarea populației împotriva cutremurelor.
Autoritățile cunosc de ani de zile că sunt mii de școli care nu au autorizație ISU de securitate la incendiu. Aproape 4000! Sunt un risc major pentru sute de mii de copii, mai ales în zona rurală. Presa a scris kilometri de articole pe tema asta. Credeți că și-au propus la Guvern să facă ceva? Ei bine, nu.
În loc de România Educată avem România lui „merge și așa”.
Am verificat și în noile-legi ale educației. Cele ținute la secret de la Ligia Deca. Nici acolo nimic. Nu se schimbă nimic! Nu au gândit nimic pentru siguranța copiilor. Este permisă, pur și simplu, în continuare funcționarea școlilor FĂRĂ autorizație de securitate la incendiu! O găsiți la articolul 228 din draftul-secret al legii. Excepția fusese introdusă în 2019, de guvernul PSD. Putem spune că s-au spălat pe mâini din nou.
Doamna ministru Deca, Domnule președinte Iohannis, domnule premier Ciucă, iar amânăm? Iar pasăm responsabilitatea? Iar inconștiență?
Îi solicit ministrului educației să explice public ce intenții are pentru siguranța copiilor. Situația dezastruoasă a școlilor neautorizate ISU este recunoscută chiar în Raportul România Educată. Acel raport cu care defilează peste tot președintele Iohannis și ministrul Ligia Deca. Acel raport pe care chiar doamna Deca l-a integrat spre prezentare publică. Atunci era o problemă descoperită, acum este o problemă acoperită de un: „lasă că merge și așa”. Însă indolența aceasta, în perspectiva a ceea ce s-a întâmplat în Turcia, nu poate fi catalogată decât ca fiind criminală.
Dacă situația e atât de gravă de atât de mult timp, de ce legile dumneavoastră nu prevăd ceva? Măcar un termen limită pentru conformare? Măcar niște măsuri tranzitorii? De ce, doamna Deca, este lăsat totul așa, copy-paste din vechea lege? De ce continuați să închideți ochii când vine vorba de siguranța copiilor?.
 



Go to top