Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Anca Dragu: ”Bugetul pe anul 2021 este un buget cumpătat, echilibrat și realist, o viziune pentru viitor”

Senatoarea USR PLUS, Anca Dragu, președinta camerei superioare a Parlamentului României, consideră că Legea Bugetului de Stat pe anul 2021, adoptată săptămâna trecută, reliefează un buget cumpătat, care răspunde provocărilor actualei perioade și constituie o rampă de lansare post-pandemie.

Într-o declarație politică, Anca Dragu a susținut că estimările arată un deficit de 7,16% din PIB, dar că se va cheltui mai mult pentru dezvoltare, o atitudine necesară pentru a accelera recuperarea decalajului cauzat de pandemie.

Anca Dragu: ” Suma alocată investițiilor în acest an este de 61,4 miliarde de lei, de 2,3 ori mai mult, în valori nominale, față de suma alocată la acest capitol de fosta coaliție în primul an al său de guvernare. 61,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă în jur de 5,5% din PIB, un procent mai ridicat decât marea majoritate a statelor occidentale. Investițiile înseamnă un pariu pentru viitor, înseamnă locuri de muncă, înseamnă activitate economică care, prin efect de multiplicare creează la rândul ei alte locuri de muncă și, respectiv, mai mulți bani în buget pentru educație sau sănătate.”

Concluzionând, Anca Dragu a arătat că în forma adoptată, bugetul pe 2021 reprezintă un pas mare în drumul asumat de coaliția de guvernare pentru a oferi cetățenilor români condiții mai bune și un trai decent.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politicea Președintei Senatului României, senatoarea USR PLUS Anca Dragu:
 
Bugetul de stat pe anul 2021 – un buget cumpătat, echilibrat și realist; un buget care oferă o viziune pentru viitor

”Doamnelor senatoare, domnilor senatori, dragi colegi, săptămâna trecută, după ore întregi de dezbateri, plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a adoptat Bugetul de Stat pe anul 2021. Ieri, 9 martie acesta a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce, cu o zi înainte, legea a fost promulgată de președintele României.
Doresc, în declarația mea politică de astăzi să fac câteva aprecieri pe marginea acestui document fundamental pentru funcționarea statului în anul în curs și nu numai.
Primul lucru pe care aș dori să-l menționez referitor la Bugetul de Stat pe 2021 este că acest buget este unul cumpătat, așa cum se cuvine să fim ori de câte ori este vorba de banul public. Cu atât mai mult cu cât și anul în curs va fi sub auspiciul efectelor provocate de pandemie. Conform estimărilor, anul acesta vom înregistra un deficit de 7,16% din PIB, ceea ce înseamnă că vom cheltui mai mult, o atitudine necesară pentru a accelera recuperarea decalajului cauzat de pandemie. Da, 7,16%, în condiții normale reprezintă un deficit mare, dar în actualul context economic global nu reprezintă o problemă.
În al doilea rând, doresc să punctez faptul că Bugetul de Stat pe 2021 este un buget echilibrat. Iar această caracteristică este extrem de importantă, pentru că statul nu reprezintă o entitate abstractă care stă pe un sac infinit cu bani, ci dimpotrivă, resursele sunt mereu limitate, iar statul nu face decât să ia dintr-o parte și să dea în alta, astfel încât să realizeze un echilibru optim între necesitățile care trebuie acoperite.
A treia caracteristică a acestui buget pe care doresc să o subliniez este faptul că acest buget este unul realist. Creșterea economică de 4,3% la care se raportează acest buget este, în opinia mea una prudentă. Anticipez că poate fi ușor atinsă și chiar putem asista la o depășire a acestor previziuni, caz în care pot fi suplimentate sumele pentru anumite domenii în urma rectificărilor bugetare, fără a fi afectate alte domenii.
Alt aspect de remarcat este viziunea pe care o propune actuala coaliție de guvernare prin modul în care este construit acest buget. Suma alocată investițiilor în acest an este de 61,4 miliarde de lei, de 2,3 ori mai mult, în valori nominale, față de suma alocată la acest capitol de fosta coaliție în primul an al său de guvernare. 61,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă în jur de 5,5% din PIB, un procent mai ridicat decât marea majoritate a statelor occidentale. Iar investițiile, dragi colegi, nu înseamnă un termen abstract care sună frumos, înseamnă un pariu pentru viitor, înseamnă locuri de muncă, înseamnă activitate economică care, prin efect de multiplicare creează la rândul ei alte locuri de muncă și, respectiv, mai mulți bani în buget pentru educație sau sănătate.
De regulă, un plan bun îți garantează succesul și, cel puțin din acest punct de vedere, vă spun cu toată responsabilitatea, că prin adoptarea Bugetului de Stat pe 2021 în această formă, am făcut un pas apăsat, un pas mare în drumul asumat de coaliția de coaliția de guvernare de a oferi cetățenilor români condiții mai bune și un trai decent.
Vă mulțumesc!”
 
 

 



Go to top