Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Vot unanim în Senat pentru inițiativa USR PLUS care permite părinților să declare nașterea copilului și să ceară alocația de stat pentru copil într-un singur drum

Senatul a adoptat azi, în unanimitate, inițiativa legislativă a senatorilor USR PLUS Ștefan Pălărie și Irineu Darău astfel încât cererea de obținere a alocației de stat pentru copii să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a nașterii copilului.
Ștefan Pălărie: ”Fiecare copil are, prin Constituție, dreptul la alocație. Acest drept apare la nașterea copilului și pentru obținerea lui, părintele trebuie sa meargă cu un dosar cu sina alcătuit punctual pentru obținerea alocației. De ce nu am renunța la acest dosar dacă putem? Propunere noastră este ca părinții sa depună dosarul de obținere a alocației odată cu cel de declarare a nașterii copilului, scutind astfel un drum la Agenția de plăti și inspectie sociala. Procedura veche va functiona în continuare, în paralel cu propunerea noastră de unificare a celor 2 dosare.”

Prin modificarea Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, documentele pentru declararea nașterii se vor depune concomitent, în același dosar, cu cele pentru stabilirea dreptului la alocația de stat pentru copii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului dorește să renunțe la alocație, acesta adresează primarului unității administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat nașterea o cerere scrisă în acest sens.


Irineu Darău: ”Dacă putem să tăiem un drum în plus la ghiseu este bine să o facem. Este frustrant pentru părinte ca într-un moment plin de emoție să trebuiască alerge de la un ghișeu la altul să depună două dosare aproape identice la două instituții care nu sunt, de cele mai multe ori, in același loc, dar care ar trebui să comunice între ele. Ambele operațiuni, înregistrarea nașterii și începerea plății alocației, privesc copilul și intervin în același moment. De ce trebuie cineva să depună două dosare separate și deci să încarce inutil munca funcționarilor publici?”

Inițiativa legislativă a celor doi senatori USR PLUS se subscrie programului USR PLUS de reducere a birocratiei.
Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea Camera Deputaților.



Go to top