Senatorul USR Cristian Bordei: „Democrația de tip mascaradă și bugetul de stat”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția toxică pentru lipsa gravă de seriozitate în elaborarea bugetului de stat pentru anul 2023: „a fost conceput cu imaturitate, lipsă de predictibilitate financiară și deloc conform cu promisiunile PSD-PNL”. În realitate, cheltuielile au fost supraevaluate, iar veniturile subevaluate.

Într-o declarație politică, senatorul USR Cristian Bordei consideră că bugetul este nerealist, iar simulacrul de dezbateri din comisii a fost confirmat și de faptul că multe au fost programate la aceeași oră. Mai mult decât atât, o parte din miniștrii nici nu au participat la audieri. Astfel, senatorul USR arată că doar „într-o oră și jumătate coaliția de guvernare s-a spălat pe mâini cu bugetul pentru anul viitor” bătându-și joc și de buget și de ideea de dezbatere serioasă. n plus, .

Cristian Bordei: Legea Educației prevedea 6% din PIB alocare bugetară pentru educație acum câțiva ani, iar pentru anul viitor ne mândrim cu aproximativ 2% (bine, 3,2% dacă ținem cont de toate sumele care se află în toate bugetele cu rol în educație). Pe de altă parte, Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a depus amendamente pentru bugetul propriului minister, scris și aprobat de el însuși. În plină criză energetică, Ministerul Energiei va avea în anul 2023 un buget cu 64% mai mic. SRI capătă cu 20% mai mult decât anul trecut. S-au tăiat fonduri de la sănătate, sport, afaceri externe. Din cum a fost gândit bugetul, România stă foarte bine la capitolul financiar… Cred că sunt suficiente motive serioase pentru care consider acest plan bugetar nerealist, deloc răspunzător de nevoile noastre și construit cu imaturitate.

În declarația sa politică, senatorul USR Cristian Bordei își exprimă consternarea că bugetul de stat urmează să fie dezbătut și votat în plenul reunit al Senatului și al Camerei Deputaților și transformat în lege in printr-un vot tip „mitralieră”: Așa este în democrația cu epoleți, cam acesta este nivelul de respect oferit românilor de coaliția PSD-PNL-UDMR”.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Democrația de tip mascaradă - marca PSD-PNL-UDMR

Bugetul național destinat anului 2023 gravitează în jurul a trei piloni: neseriozitate, incertitudine și bătaie de joc. Bugetul pentru anul viitor a fost conceput cu imaturitate, lipsă de predictibilitate financiară și deloc conform cu promisiunile PSD-PNL. Cheltuieli subevaluate, venituri supraevaluate… Nu avem motive să credem că economia va crește anul viitor, având în vedere câte am pierdut până acum din cauza pandemiei și a conflictului ruso-ucrainean.

Spun că este un buget nerealist și conceput cu imaturitate din foarte multe motive. De exemplu, Legea Educației prevedea 6% din PIB alocare bugetară pentru educație acum câțiva ani, iar pentru anul viitor ne mândrim cu aproximativ 2% (bine, 3,2% dacă ținem cont de toate sumele care se află în toate bugetele cu rol în educație). Pe de altă parte, Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a depus amendamente pentru bugetul propriului minister, scris și aprobat de el însuși. În plină criză energetică, Ministerul Energiei va avea în anul 2023 un buget cu 64% mai mic. SRI capătă cu 20% mai mult decât anul trecut. S-au tăiat fonduri de la sănătate, sport, afaceri externe. Din cum a fost gândit bugetul, România stă foarte bine la capitolul financiar… Cred că sunt suficiente motive serioase pentru care consider acest plan bugetar nerealist, deloc răspunzător de nevoile noastre și construit cu imaturitate.

Dacă tot au dat-o în bară cu planificarea bugetului, măcar să se scoată cu audierile miniștrilor. Surpriză! Nici acestea n-au fost la standarde. 15 minute alocate fiecărui ministru pentru discuții despre amendamente și votul acestora, audierile au fost suprapuse, iar într-o oră și jumătate coaliția de guvernare s-a spălat pe mâini cu bugetul pentru anul viitor. Colac peste pupăză, anumiți miniștri n-au avut bunul simț de a participa la audieri. Și-au trimis secretarii sau chiar sub-secretarii de stat. În plenul reunit va urma cu certitudine un vot de tip mitralieră, în care nu se va dezbate aproape deloc. Așa este în democrația cu epoleți, cam acesta este nivelul de respect oferit românilor de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Nici măcar pe vremea lui Iliescu sau Năstase nu s-a tratat o problemă de interes național cu atâta bătaie de joc. Coaliția lui Nicu și Marcel a întrecut orice măsură și orice nivel de lipsă a respectului pentru o democrație autentică.”
 


Go to top