Senatorul USR PLUS Robert Zob: ”Agricultura românească poate fi susținută prin investiții în facilități de procesare!”

Senatorul USR PLUS de Satu Mare, Robert Zob, susține că agricultura românească ar putea fi ajutată să-și atingă potențialul dacă în zonele agricole ar exista scheme prin care localnicii să fie sprijiniți să construiască facilități de procesare a legumelor și a fructelor.
 
Într-o declarație politică, Robert Zob argumentează că în lipsa acestor facilități, agricultorul român pierde deoarece este nevoit să-și vândă rodul muncii și al pământului către intermediari.

Robert Zob: ”Domeniul agricol este unul dintre motoarele principale ale economiei românești. La nivelul țării, județele unde agricultura contribuie cel mai mult la cifra totală de afaceri din agricultură sunt Constanța, Timiș, Călărași și Satu Mare. Cu toate acestea, prea puține făbricuțe de procesare veți vedea în zonele respective, iar singurii care pierd sunt cultivatorii români”
 
Senatorul USR PLUS de Satu Mare, Robert Zob, consideră că una din modalitățile prin care tinerii plecați la muncă în străinătate ar putea fi încurajați să revină în satele natale ar fi prin finanțarea de facilități de procesare a produselor agricole.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Stau și mă întreb cât suntem de conștienți cu adevărat de potențialul pe care țara noastră îl are. Pornind de la agricultură, suntem norocoși și binecuvântați să trăim într-o țară în care românii pot cultiva aproape orice. Vedem la sate cum gospodarii au grijă să aibe recolte pe durata întregului an, deci nu se limitează la o singură cultură.  Tocmai de aceea domeniul agricol este unul dintre motoarele principale ale economiei românești. La nivelul țării, județele unde agricultura contribuie cel mai mult la cifra totală de afaceri din agricultură sunt Constanța, Timiș, Călărași și Satu Mare.
 
De loc eu sunt din Negrești Oaș, județul Satu Mare, iar dacă până acum nu ați vizitat zona vă recomand să o faceți.
Pe lângă frumusețea naturii, veți găsi acolo hectare întregi lucrate de oamenii locului: de la cereale, la legume și fructe. Cu toate acestea, prea puține făbricuțe de procesare veți vedea. Puținele care există sunt private, iar oamenii nu se mai încumetă la investiții atât de mari. Mulți tineri sunt plecați și nu par să își găsească cu ușurință drumul înapoi. Noi suntem obligați să îi ajutăm să găseacă alternativa la ei acasă!
Câțiva kilometri distanță avem comuna Halmeu, comună din care anual pleacă tone întregi de căpșune. Este cunoscută ca fiind ”căpitala căpșunelor” datorită suprafeței enorme pe care se cultivă și cu toate acestea, acolo nu găsim nici măcar o fabrică de procesare! Oamenii sunt obligați să vândă marfa intermediarilor, lucru care de regulă le scade foarte mult profitul.
Am fost alături de ei în câmp și credeți-mă, munca e una mult mai grea decât ne putem imagina. Forța de muncă este o altă problemă la fel de mare.
Pe lângă măsurile create de guvern și programele de fonduri europene, acest sector are nevoie de investiții în infrastructură, de consolidare.”


Go to top