Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Din cauza lui Daea peste 1,2 milioane de porci au fost sacrificați! Fermierii români nu vor uita!”

Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, îl acuză pe Ministrul PSD-ist al Agiculturii, Petre Daea, că prin indolență și lipsă de profesionalism a contribuit la sacrificarea a 1,3 milioane de porci afectați de pestă porcină.

Într-o declarație politică, senatorul Sebastian Cernic, îi cere ministrului Daea să-și asume responsabilitățile care-i revin și să adopte măsurile de combatere a pestei porcine după metode de succes testate și verificate de alte țări europene și nu -pur și simplu – să asiste pasiv la sacrificarea a sute de mii de porci.
 
Sebastian Cernic: România a avut deja 14 ani interdicție pentru exportul cărnii de porc. Iar acum, tot efortul financiar făcut de mediul privat, dar și de către stat, deopotrivă, se dovedește că a fost degeaba. 80% din carnea de porc de pe mesele românilor va fi carne din import. USR a avut dreptate cu legea împotriva pestei. Coaliția PNL-PSD a votat populisme doar să nu sperie țăranii și acum, aceștia, sunt nevoiți să cumpere carne de import ei înșiși.”
 
La finalul declarației sale politice, senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, îî cere imperative Ministrului Agriculturii să comunice rapid când și în ce cuantum vor fi oferite fermierilor români despăgubiri pentru pierderile suferite.
 
”Și acești bani ar trebui să nu vină din bugetul de stat, ci din buzunarele politrucilor”, este de părere Sebastian Cernic.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Daea și pesta porcină, un meci cu 1,2 milioane de porci sacrificați!
 
 
            Stimați colegi,
 
           
Ministrul Petre Daea, aflat din nou față în față cu pesta porcină, fuge iar de responsabilitate și dă vina pe lipsa unui vaccin sau a unui tratament. Nu spune nimic domnul ministru de instituțiile statului care nu-și fac bine treaba. Și în Germania și Ungaria există aceeași medicină veterinară, doar că ei nu așteaptă să se îmbolnăvească porcii și să sacrifice zeci de mii de animale, să închidă afaceri și să depindă de carnea de import. Ei știu să prevină, să combată și să izoleze bine un focar. La noi, ANSV și instituțiile locale de control se ascund "în păpușoi". 
 
Să nu uităm că România a avut deja 14 ani interdicție pentru exportul cărnii de porc. Iar acum, tot efortul financiar făcut de mediul privat, dar și de către stat, deopotrivă, se dovedește că a fost degeaba.
 
80% din carnea de porc de pe mesele românilor va fi carne din import. USR a avut dreptate cu legea împotriva pestei. Coaliția PNL-PSD a votat populisme doar să nu sperie țăranii și acum, aceștia, sunt nevoiți să cumpere carne de import ei înșiși.

Aceeași coaliție își apără propria incompetență și pe incompetenții puși să prevină din funcțiile publice. Asta știu să facă cel mai bine. 
 
În loc de standarde ridicate pentru siguranța alimentară au ales calea cea mai simplă - să plângă pe umerii țăranilor care-și văd munca de un an îngropată. 
  
Nu va fi doar o criză de carne, ci va crește șomajul, panica și neîncrederea oamenilor în industria procesării de carne din țara noastră. 

Îi solicit ministrului să comunice rapid când și în ce cuantum vor fi oferite despăgubiri pentru pierderile suferite. Acești bani ar trebui să nu vină din bugetul de stat, ci din buzunarele politrucilor. În final, mă întreb - cât timp ne va lua să repopulăm ferme? E vorba de 1,2 milioane de animale, iar cifra crește în fiecare zi.”
 



Go to top