Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”PNRR, primul proiect de țară al României după aderarea la UE. Să nu-l ratăm!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, salută prezența la București a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 27 septembrie, moment care marchează, simbolic, aprobarea de către Comisie a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru România.

Într-o declarație politică, Marius Bodea arată că PNRR reprezintă, în fapt, primul proiect de țară al României, după aderarea la Uniunea Națională. El avertizează, însă, că PNRR, un proiect pe care nu ne permitem să-l ratăm, este corelat cu implementarea unor reforme profunde, menite să apropie România ca standard de viață dar și ca mod de funcționare socială și politică de democrațiile occidentale.  

Marius Bodea: Primii bani prin PNRR intră în țară la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, potrivit ultimelor estimări, și vor fi livrați României etapizat, de două ori pe an, după ce guvernul prezintă un raport prin care arată că și-a îndeplinit angajamentele pe perioada respectivă. Neîndeplinirea acestor ținte – o reformă neimplementată, o schimbare legislativă neintrodusă, o investiție nedemarată – duce la neplata unei tranșe de bani. Iar aceasta este, de fapt, o condiție foarte importantă pentru că va obliga România să facă reformele promise, nu doar să le mimeze, așa cum s-a întâmplat de multe ori până acum. ”

Felicitând, în încheiere, echipa condusă de fostul ministru USR PLUS Cristian Ghinea pentru efortul și determinarea care au făcut posibile aprobarea PNRR, senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea concluzionează, în finalul declarației sale politice: ”Uniunea Europeană înseamnă dezvoltarea României. Iar locul României nu este decât în Uniunea Europeană!”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”PNRR, primul proiect de țară al României după aderarea la UE. Să nu-l ratăm!
 
Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) intră în linie dreaptă. Iar aceasta este o veste bună, nu doar pentru banii care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii din mai multe domenii esențiale, ci pentru că vine cu un pachet de reforme care ar trebui, în doar cinci ani, să schimbe modul cum funcționează statul. Și, implicit, întreaga societate.
PNRR cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, urmând a fi finanțate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturile – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.
Acest plan mai are un mare merit: închide, în sfârșit, probleme istorice ale societății românești, cum este, de exemplu, izolarea economică a Moldovei, printr-o infrastructură rutieră și feroviară precară, dar și prin eludarea sa când vine vorba de investiții masive europene și naționale.
383 din cei 434 de kilometri de autostradă ce vor fi construiți prin PNRR vor deservi Moldova, ceea ce reprezintă o victorie care marchează, în primul rând, schimbarea de atitudine față de regiune.
Dar vor mai ajunge bani și pentru digitalizarea educației, refacere, extindere și construire de spitale, pentru digitalizarea administrației și pentru protecția mediului (inclusiv 20.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, dintre care o parte pe noile autostrăzi spre Moldova.
Primii bani prin PNRR intră în țară la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, potrivit ultimelor estimări, și vor fi livrați României etapizat, de două ori pe an, după ce guvernul prezintă un raport prin care arată că și-a îndeplinit angajamentele pe perioada respectivă.
Neîndeplinirea acestor ținte – o reformă neimplementată, o schimbare legislativă neintrodusă, o investiție nedemarată – duce la neplata unei tranșe de bani. Iar aceasta este, de fapt, o condiție foarte importantă pentru că va obliga România să facă reformele promise, nu doar să le mimeze, așa cum s-a întâmplat de multe ori până acum.
Circa 2,2 miliarde euro din PNRR sunt destinate mediului de afaceri, care are nevoie, mai ales după această perioadă grea a pandemiei, de capitalizare și sprijin.
În fine, PNRR include și reforma sistemului de pensii și salarizarea. Legile nu vor putea fi schimbate timp de cinci ani. Acest lucru va asigura o stabilitate a sistemului, dar mai ales va asigura o echitate între pensionari.
 
Toate aceste angajamente au fost consfințite, simbolic, prin sosirea la București a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 27 septembrie.
Îl felicit pe fostul ministru Cristian Ghinea pentru efort și determinare, alături de întreaga sa echipă cu care a muncit intens la PNRR și care au făcut posibilă punerea sa în aplicare, pentru modernizarea țării.
Uniunea Europeană înseamnă dezvoltarea României. Iar locul României nu este decât în Uniunea Europeană! ”



Go to top