Proiect USR PLUS pentru ca banii din Fondul de rezervă al Guvernului să fie alocați pe criterii de transparență

Pentru ca banii românilor să nu mai fie împărțiți după bunul plac al premierului sau al șefilor de partid care îl susțin pe acesta, președinta Senatului, Anca Dragu, a depus, astăzi, o inițiativă legislativă prin care sunt introduse criterii clare pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, precum și un mecanism transparent de alocare. Nu în ultimul rând, pentru a stăvili creșterea exponențială a sumelor distribuite din Fondul de rezervă, proiectul USR PLUS prevede limitarea sumelor disponibile la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare.

„Din 2014, am observat cum Fondul de rezervă al Guvernului a devenit un instrument politic prin care premierul alocă bani în mod discreționar către administrația locală. În ultimii 7 ani, sumele distribuite către administrația locală din Fondul de rezervă au crescut constant, însumând miliarde de lei risipiți fără a fi folosiți pentru urgențe naționale, fără să știm unde s-au dus acești bani. Banii publici trebuie să fie distribuiți în funcție de criterii clare și transparente, în mod responsabil. Un premier nu poate folosi banul public pentru a-și cumpăra susținere politică. De aceea, am depus această inițiativă legislativă care elimină posibilitatea folosirii discreționare a Fondului de rezervă. USR PLUS este în Parlament pentru a proteja banul public și pentru a impune transparență în administrația publică. Scurgerea banilor publici trebuie să înceteze”, declară Anca Dragu, președintele Senatului.

Pe legislația în vigoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi alocați bani pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Practica ultimilor ani ne-a arătat însă, din păcate, că acești bani sunt folosiți discreționar, pe criterii politice, cu derogare de la legea în vigoare, doar pentru a satisface primarii și președinții de consilii județene loiali liderului politic al momentului. Așa s-a întâmplat în timpul guvernării Dragnea, așa s-a întâmplat și zilele trecute, când, tot pe modelul Dragnea, premierul demis Florin Cîțu a împărțit peste 1 miliard de lei primarilor și șefilor de CJ-uri care l-au ajutat să câștige bătălia internă din PNL, respectiv baronilor PSD care îl pot sprijini să conducă un guvern minoritar.

USR PLUS își propune, prin proiectul depus azi, să preîntâmpine astfel de situații prin introducerea unor criterii clare și transparente pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă.

Inițiativa legislativă abrogă art. 29 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. În baza acestui articol a fost posibil din 2014 încoace, tot prin derogare de la Legea finanțelor publice, ca banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului să fie folosiți și pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale administrațiilor locale. Ceea ce s-a tradus în alocări tot mai mari, de la an la an, din Fondul de rezervă. Spre exemplificare, în anul 2020 transferurile către autoritățile locale au fost de 3,6 ori mai mari decât în 2019.

De asemenea, proiectul USR PLUS introduce obligația desfășurării unui proces de consultare publică și a justificării caracterului urgent și neprevăzut al cheltuielilor finanțate din Fondul de rezervă. Totodată, alocarea banilor se va face doar cu justificarea criteriilor de selecție a ordonatorilor principali de credite și a modului în care au fost calculate sumele, precum și cu indicarea naturii și valorii cheltuielilor pe care le acoperă.

Nu în ultimul rând, proiectul USR PLUS prevede că Fondul de rezervă bugetară nu poate depăși 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat și obligă Executivul să vină în Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul și nivelul de utilizare a Fondului.


Go to top