Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: ”Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, acuză Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației că minte atunci când susține că a distribuit echitabil miliardul de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, fonduri care au fost disponibilizate de fostul prim-ministru Florin Cîțu, cu puțin timp înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură.
 
Într-o declarație politică, Marius Bodea  demonstrează că alocarea banilor s-a făcut strict pe criterii politice și niciun primar USR, cu excepția orașului Breaza, nu a primit niciun leu. Mai mult, Marius Bodea afirmă că Ministerul a mințit în răspunsul oficial pe care i l-a trimis la întrebarea oficială privind felul în care au fost alocați banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
 
Marius Bodea: „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, afirmă această instituție în răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator. Altfel spus, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban.  Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR.” 
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Marius Bodea, mai afirmă și că Florin Cîțu nu a explicat care au fost criteriile după care a împărțit miliardul și cum s-a făcut că aproape numai primarii PNL le-au fost alocate sume de la buget. La final, Marius Bodea atrage atenția că, procedând astfel, Guvernul României nu lucrează pentru români ci pentru partid și că, din păcate, prezentul arată că se poate și mai rău.
Iată în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară
 
Un minister minte cu nerușinare un senator al României despre modul cum a fost împărțit un miliard de lei din banii publici, banii noștri, pe criterii exclusiv de partid.
La începutul lunii octombrie, cu puțin timp înainte să fie destituit prin cea mai votată moțiune de cenzură, prim-minstrul Florin Cîțu a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului aproape exclusiv primarilor PNL.
Distribuirea banilor a fost atât de evident politică că a nemulțumit până și PSD, azi partener de guvernare al liberalilor, dar în octombrie încă adversar – în teorie – al actualului său aliat.
Florin Cîțu a avut grijă ca banii din fondul de rezervă să nu ajungă și la primarii USR. Presa remarca faptul că toate primăriile USR au fost eliminate chirurgical de la alocarea decisă la Palatul Victoria.
Astfel, cu excepția orașului Breaza, nici un alt oraș condus de primar USR (Alba Iulia, Brașov, Bacău, Cîmpulung Muscel, Timișoara), nu au primit bani.
Florin Cîțu nu a explicat care au fost criteriile după care a împărțit miliardul și cum s-a făcut că aproape numai primarii PNL le-au fost alocate sume de la buget.
Am adresat, prin urmare, o întrebare oficială Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, indicat ca fiind cel care a stabilit lista de priorități, pentru a afla dacă a existat, totuși, un criteriu obiectiv de alocare, cum ar fi fost normal.
Răspunsul primit m-a șocat. Ministerul a mințit într-un document oficial.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, afirmă această instituție în răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator.
Altfel spus, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban.
Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR. 
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în octombrie că a făcut o solicitare pentru a salva Colterm, operatorul de termoficare din oraș. A fost ignorat, iar timișorenii au rămas în frig. Doar pentru că așa a vrut președintele PNL.
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a enumerat public proiectele pentru care a cerut bani de la Guvern: construirea unei grădinițe și extinderea unei cantine de liceu, conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centrul Expozițional Corp Principal E; extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii unui centru de zi pentru persoane vârstnice și încă altele.
„Din suma totală de 19.532.000 cât ar fi fost necesar pentru Alba Iulia, ex-premierul Cîțu, plin de infatuare și sictir a alocat fix 0 (zero) lei”, scria în octombrie Gabriel Pleșa.
Ăsta e nivelul la care lucrează Guvernul României. Și, din păcate, prezentul arată că se poate și mai rău.
 



Go to top