Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii Constituției, PSD, PNL și UDMR își propun să modifice felul în care este ales Președintele țării, astfel încât aceasta să nu mai fie ales de toți românii, ci de Parlament.

În discursul ținut în fața Plenului Reunit al Senatului și Camerei Deputaților în cadrul ședinței solemne dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției în vigoare de către Adunarea Constituantă, Radu Mihail avertizează că în acest fel, Președintele nu va mai fi ”președintele tuturor românilor”, ci o funcție supusă negocierilor dintre partie și trocului politic.

Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor.”
În incheierera discursului său, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a afirmat că USR a apărat, apără și va apăra statul de drept, valorile democrației liberale, de toate încercările de a pune instituțiile statului – oricare ar fi ele – la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează.

Iată, în continuare, textul integral al discursului:
”Suntem un stat care derapeaza catre esec și Constituția din 1991 nu este straina de ceea ce se intampla!
Constituția României moderne, libere și prospere ar fi trebuit să înceapă cu Punctul 8 de la Timișoara. Cu despărțirea conștientă și asumată de trecutul totalitar și de aceia care i-au făcut posibilă existența timp de jumătate de veac.
Constitutia din 1991 a venit dupa Duminica Orbului din 1990 și a consfințit restaurația foștilor comuniști și securiști în România. Scrisă după chipul destinatarului și asemănarea autorului.
Ion Iliescu, zis și comunism cu față umană. Antonie Iorgovan, zis și comunism cu studii juridice. Constituția României validată de referendumul din decembrie 1991 a fost scrisă de un președinte al Asociației Studenților Comuniști din Universitatea București pentru președintele Uniunii Tineretului Comunist.
Acum 30 de ani, eram reporter la Radio Delta. Eram pe stradă și-i întrebam pe oamenii care mergeau mândri să voteze Constituția daca au citit propunerea și de ce o votează. Raspunsul era cam același : pentru ca Ion Iliescu le-a spus că e de bine.
USR a aparut pentru ca romanii s-au trezit si nu mai inghit să le spună un tătuc și gasca lui ce au de făcut.
Acum, oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor.
USR a apărat, apără și va apăra statul de drept, valorile democrației liberale, de toate încercările de a pune instituțiile statului – oricare ar fi ele – la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează.
Și închei cu o ultimă remarcă: Antonie Iorgovan, părintele Constituției, a fost, ca tot românul impartial, expert în cadrul Comisiei juridice, constituționale și pentru drepturile omului din cadrul CFSN și ”independent” afiliat grupului parlamentar PNL în legislatura 1990 – 1992, pentru ca apoi să mearga la PSD, demonstrand astfel multilateralismul FSN-ismului asa cum il vedem si astazi.
Nu-i așa că acolo sus în cer, Caragiale râde cu gura până la urechi?”
 



Go to top