”Crizele politice, trecătoare dacă sunt administrate cu înțelepciune, nu pot opri direcția corectă a României în Uniunea Europeană. Riscăm să pierdem cursa!” este esența declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea. El consideră că actuala criză politică nu poate și nu trebuie să deraieze România de pe parcursul modernizării și accelerării procesului de integrare europeană.
Marius Bodea: ”Le-am promis românilor, în campania electorală de anul trecut, patru ani dedicați exclusiv pentru modernizarea României. Miniștrii USR PLUS au reușit, în ciuda zgomotului infernal existent la guvernare, să pună bazele pentru câteva schimbări de esență ale României. Un singur exemplu: am făcut cei mai mulți pași pentru cele două autostrăzi care vor traversa Moldova din toate guvernările din acești 30 de ani. Din păcate, actuala criză politică, creată artificial de PNL, riscă să amâne sau chiar să blocheze mare parte dintre reformele pe care ni le-am asumat împreună pentru acești 4 ani care pot fi, încă, de reconstrucție. ”
Dar senatorul USR PLUS de Iași deplânge că țara noastră nu mai îndeplinește niciun criteriu important pentru a face parte din zona euro. În timp ce Bulgaria și Croația urmează să adere în 2024, noi am amânat de mai multe ori această linie de sosire, care ar fi însemnat integrarea deplină a României în UE.
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, își exprimă speranța ca guvernul și parlamentarii din PNL și USR PLUS să respecte doar programul de guvernare asumat împreună și speranțele oamenilor care au votat ”dreapta” la alegerile din urmă cu mai puțin de un an.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Criza politică nu poate opri modernizarea României
Le-am promis românilor, în campania electorală de anul trecut, patru ani dedicați exclusiv pentru modernizarea României. Era primul mandat fără scrutine intermediare de la intrarea țării noastre în UE.
Primul an aproape a trecut. Miniștrii USR PLUS au reușit, în ciuda zgomotului infernal existent la guvernare, să pună bazele pentru câteva schimbări de esență ale României.
Un singur exemplu: am făcut cei mai mulți pași pentru cele două autostrăzi care vor traversa Moldova din toate guvernările din acești 30 de ani.
Din păcate, actuala criză politică, creată artificial de PNL, riscă să amâne sau chiar să blocheze mare parte dintre reformele pe care ni le-am asumat împreună pentru acești 4 ani care pot fi, încă, de reconstrucție.
Avem toate atuurile pentru reușită. România este într-unul dintre cele mai bune contexte geopolitice și economice din istoria sa. În cei peste 14 ani care au trecut de la intrarea țării în UE, România a atras 43,4 miliarde de euro peste banii pe care i-am plătit noi sub formă de contribuție. 43,4 miliarde de euro sold pozitiv, bani care au schimbat radical foarte multe dintre comunități.
Până în 2027, mai putem încasa încă 83 de miliarde de euro, bani care pot fi implementați însă doar prin reforme masive. Dacă ne ținem de treabă, putem să atragem aceste fonduri europene. Dar numai dacă ne ținem de treabă. Deocamdată, unele obiective sunt ratate și asta nu este deloc în regulă. Un alt exemplu: aderarea României la euro. Sprijinul pentru moneda în UE a rămas stabil din iarna 2020-2021, situându-se la cel mai înalt nivel din 2004, potrivit ultimului eurobarometru publicat de Eurostat.
În schimb, țara noastră nu mai îndeplinește niciun criteriu important pentru a face parte din zona euro. Bulgaria și Croația urmează să adere în 2024, noi am amânat de mai multe ori această linie de sosire, care ar însemna integrarea României în UE.
Cele mai importante probleme cu care se confruntă românii, după cum singuri au declarat în eurobarometrul menționat sunt: sănătatea - 32% și economia - 29%.
Reforme-cheie trebuie continuate în multe alte direcții, printre care educație, transporturile, digitalizarea.
Guvernul și parlamentarii din PNL și USR PLUS sunt obligați să respecte doar programul de guvernare pe care l-am asumat împreună în urma alegerilor din urmă cu mai puțin de un an.
Crizele politice, trecătoare dacă sunt administrate cu înțelepciune, nu pot opri direcția corectă a României în Uniunea Europeană. Riscăm să pierdem cursa!”