Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: ”Autoritățile trebuie să facă mai mult pentru securitatea României. Nu te poți uita doar cum trec dronele pe cer!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, acuză autoritățile române că fac prea puțin pentru a asigura securitatea teritoriului național, în special de-a lungul granițelor de est.
Într-o declarație politică, senatorul USR Cristi Berea, care este și membru în comisia pentru apărare din Senat, consideră că intruziunea dronelor pe teritoriul României, în special în zonele de frontieră precum Iași, fără identificare și interceptare adecvată, reprezintă o amenințare reală la adresa siguranței naționale. Acestea pot fi folosite pentru a colecta informații sensibile și pentru a perturba comunicațiile, afectând astfel securitatea județului Iași.

Cristi Berea: În doar câteva săptămâni 3 drone, ce erau menite să lovească portul Ucrainian Izmail, au căzut pe teritoriul nostru punând în pericol viața a mii de români ce locuiesc în localitățile de la graniță. Faptul că autoritățile române nu sunt în stare să identifice și să intercepteze aceste drone, având în vedere că au avut loc deja 3 incidente de acest fel, ne dă de înțeles că oricine poate intra în spațiul nostru aerian fără să fie depistat sau deranjat de către autoritățile noastre.”
 
Concluzia senatorului USR de Iași, Cristi Berea este că a devenit imperativ ca guvernul și autoritățile noastre să facă demersurile necesare pentru a împiedica compromiterea siguranței naționale a românilor și să trateze situația dronelor rusești care traverseaza teritoriul României ca încălcări grave ale securității țării și nu ca simple incidente.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Criza Dronelor
 
Încă un eșec din partea autorităților române, pe data de 13 septembrie a mai căzut o dronă rusească pe teritoriul României. În doar câteva săptămâni 3 drone, ce erau menite să lovească portul Ucrainian Izmail, au căzut pe teritoriul nostru punând în pericol viața a mii de români ce locuiesc în localitățile de la graniță. Faptul că autoritățile române nu sunt în stare să identifice și să intercepteze aceste drone, având în vedere că au avut loc deja 3 incidente de acest fel, ne dă de înțeles că oricine poate intra în spațiul nostru aerian fără să fie depistat sau deranjat de către autoritățile noastre.
            Un aspect alarmant al acestei situații, pe lângă posibila pierdere de vieți omenești din cauza exploziilor, este și riscul de transportare a unor substanțe interzise pe teritoriul României fără a exista vreun risc pentru traficanți. Faptul că aceste vehicule aeriene, ce pot transporta cu ușurință substanțe chimice sau droguri, nu sunt interceptate de către autoritățile competente crește pe zi ce trece riscul ca acest lucru să devină realitate.         
            Județe de graniță, precum județul Iași, întâmpină un risc ridicat când vine vorba de astfel de probleme. Intruziunea dronelor pe teritoriul României, în special în zonele de frontieră precum Iași, fără identificare și interceptare adecvată, reprezintă o amenințare reală la adresa siguranței naționale. Acestea pot fi folosite pentru a colecta informații sensibile și pentru a perturba comunicațiile, afectând astfel securitatea județului Iași.

            Este imperativ ca guvernul și autoritățile noastre să facă demersurile necesare pentru a împiedica compromiterea siguranței naționale a românilor.”



Go to top