Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: ”Folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, situația din Kazahstan nu se rezolvă cu tancul ci pe calea dialogului.”

”Îmi exprim întreaga solidaritate față de cetățenii din Kazahstan în aceste momente dificile. Evenimentele din această țară ne arată din nou că folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, Susțin că folosirea forței nu este o soluție pentru a rezolva conflictele sociale,  calea dialogului fiind cea care trebuie să prevaleze.
O reacție din partea comunității internaționale este mai mult decât necesară, însă aceasta trebuie să vină din partea organismelor internaționale care pot judeca imparțial și în beneficiul tuturor cetățenilor din Kazahstan, respectiv OSCE și ONU.
Ca stat membru al OSCE, Kazahstan trebuie să respecte principiile fundamentale din Carta de la Paris și din Declarația de la Istanbul, să respecte toate drepturile cetățenilor, inclusiv cel de a demonstra pașnic, să întărească instituțiile democratice, statul de drept și lupta împotrivă corupției. Este momentul ca OSCE să întărească sprijinul pe care îl acorda Kazahstanului în vederea accelerării procesului de evoluție către o democrație solidă. Dar cel mai important element este dreptul poporului kazah de a decide singur, fără implicări externe de natura militara sau de alt tip care înseamnă impunerea prin forță sau manipulare a unor soluții nedorite de cetățenii din Kazahstan.
Ca membru în Comisia Permanenta a Adunării Parlamentare a OSCE voi exprima aceste puncte de vedere în cadrul organizației și voi căuta deschiderea unui dialog cu omologul kazah și principalii parteneri în vederea identificării mijloacelor optime de sprijin pe care statele membre ale OSCE îl pot oferi.”

Radu Mihail, Liderul Grupului USR din Senat



Go to top