Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”Guvernarea iresponsabilă a PSD-PNL înseamnă abrambureală fiscală, deteriorarea economiei și sărăcirea populației”

 
Senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză actuala coaliție de guvernământ de incompentență care se traduce în ”abrambureală fiscală, deteriorare a economiei și sărăcirea populației”.
Într-o declarație politică, senatoarea USR și fust ministru de finanțe, Anca Dragu, argumentează că PNL-PSD bulversează populația prin declarații halucinante zilnice despre taxele, impozitele și contribuțiile  pe care le vor plăti românii.
Anca Dragu: În tot acest timp, facturile la energie au explodat, creșterea economică gâfâie, iar România a pierdut orice credibilitate în fata investitorilor. Astfel, România, prin Ministerul Finanțelor, plătește de 11 ori mai mult la împrumut decât Bulgaria și dublu față de Ungaria, de 4 ori mai mult față de Cehia. Ca urmare, Ministerul Finanțelor a început să cheltuie din banii pentru zile negre, adică din buffer-ul de finanțare.”
În declarația sa politică, Anca Dragu acuză actuala coaliție de guvernământ că a ignorat măsurile propuse de USR, de a reduce TVA-ul la energie electrică și gaze naturale, de a acorda credit fiscal firmelor afectate de creșterea facturilor la energie și de eliminare a prețului certificatelor de gaze cu efect de seră din factură au fost ignorate, masurile care ar fi ajutat în mod real cetățenii și firmele să facă față situației.
În finalul declarației sale politice, senatoarea USR de București, Anca Dragu, cere guvernanților să înceteze cu declarații iresponsabile, care sunt de natură să afecteze atât economia românească dar, mai ales, pe cetățenii de rând, creând panică. Ca o măsură concretă, arată Anca Dragu în declarația sa politică, parlamentarii USR din Senat l-au invitat pe ministrul finanțelor la Ora ministrului.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:  
”Domnule prim ministru, opriți abrambureala fiscală, opriți deteriorarea economiei și sărăcirea populației! Fiți responsabili și coerenți la guvernare, dacă se poate! Dacă nu, lăsați-i pe cei ce se pricep.
Veștile proaste din economie vin în fiecare zi: inflația crește, prețurile la facturile de energie cresc, creșterea economică gâfâie, iar veniturile reale ale populației sunt în scădere.
În aceste condiții, nefireasca coaliție PNL-PSD bulversează populația prin declarații halucinante zilnice despre taxele, impozitele și contribuțiile  pe care le vor plăti românii. De ceva timp, președinții celor doua partide -  PNL și PSD -  se bat în declarații privind fiscalitatea. Domnul Ciolacu a dat tonul degringoladei printr-o poziționare haiducească, astfel încât luxul trebuie impozitat, că doar fiecare român are la ușă vreo două-trei iahturi și un elicopter pe casă. A venit apoi ministrul finanțelor cu taxarea progresivă a proprietății în cazul în care o persoană are mai multe proprietăți. Șeful domniei sale, domnul Ciolacu, l-a contrazis imediat spunând că nu e vorba despre numărul de proprietăți, ci de valoarea proprietății. Adică, un om cu două garsoniere să nu fie supus unei suprataxări, precum unul cu doua vile la Șosea. Președintele PNL a intrat în acest dialog al surzilor și a apărat performanța, explicând că nu este normal ca societatea să-i pedepsească pe cei harnici. Domnii Ciolacu și Cîțu au aruncat în discuție cota progresivă, dar PNL, partenerul de guvernare al PSD, se jură că nu va fi modificată cota unică (care numai unică nu mai e), atâta timp cât PNL se află la guvernare. În timp ce PSD propune noi taxe și impozite, PNL propune reduceri de contribuții.
În acest timp, facturile la energie au explodat, creșterea economică gâfâie, iar România a pierdut orice credibilitate în fata investitorilor. Astfel, România, prin Ministerul Finanțelor, plătește de 11 ori mai mult la împrumut decât Bulgaria și dublu față de Ungaria, de 4 ori mai mult față de Cehia. Ca urmare, Ministerul Finanțelor a început să cheltuie din banii pentru zile negre, adică din buffer-ul de finanțare.
În schimb, masurile propuse de noi, de USR, de a reduce TVA-ul la energie electrică și gaze naturale, de a acorda credit fiscal firmelor afectate de creșterea facturilor la energie și de eliminare a prețului certificatelor de gaze cu efect de seră din factură au fost ignorate, deși erau masurile care ar fi ajutat în mod real cetățenii și firmele să facă față situației. Ministrul finanțelor declara că reducerea TVA la energie ar fi o măsură prociclică – nu, domnule ministru... dar despre prociclicitate, într-o alta declarație.
Stimați colegi, guvernarea stânga – dreapta a ajuns guvernarea “unul hăis și altul cea”.
Ca parlamentar, am datoria de a încerca să descurc această încurcătură caragialească. Cetățenii trebuie să înțeleagă evoluția economiei, riscurile derapajelor, măsurile ce vor fi luate de guvernanți și impactul acestora asupra vieții lor. Bulversarea cetățenilor prin declarații iresponsabile ale guvernanților trebuie să înceteze. De aceea, grupul parlamentar USR din Senat l-a invitat pe ministrul finanțelor la Ora ministrului și așteptăm cu interes să îl avem în plenul Senatului pentru aceste discuții. Sperăm că va da curs invitației.”
 



Go to top