Senatorul USR Cristian Bordei: “Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, avertizează că și în România, grupările extremiste sunt hrănite de propaganda regimului autoritar de la Kremlin și sunt folosite pe post de adevărați cai troieni.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că și acum, în plin război în Ucraina, pe rețelele de socializare din România putem găsi discursul Kremlinului, redat sau aplaudat de membrii și simpatizanții unui anumit partid parlamentar, derapaje ce trebuie confruntate de îndată.
 
Cristian Bordei:De mulți ani experții ruși apropiați de Putin afirmă că cea mai bună formă de a lovi Occidentul este cea a războiului hibrid, a dezbinării pe baza diferențelor noastre. Astfel, discursul Moscovei a potențat neobosit narativele celor mai multe grupuri extremiste care exploatează cinic temerile și fricile cotidiene ale oamenilor. Liderii radicali trebuie opriți înainte să ajungă la putere, pentru că odată ajunși acolo, greu mai pot fi dați jos fără vărsare de sânge.  ”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, argumentează că, la fel ca în cazul ocupării regiunii sudete a Cehoslovaciei și a Anschluss-ului austriac, Europa a rămas divizată, inertă, parcă fără răspuns după invazia Georgiei din 2008 și, respectiv, ocuparea Crimeei din 2014. De asemenea, Cristian Bordei atrage atenția că problema impunerii de sancțiuni asupra unui popor, este la fel de importantă, căci un popor îngenuncheat, marginalizat, umilit, va fi împins tot către soluții extreme. “Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete” este concluzia declarației politice a senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 “Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete
 
 
Putin a fost același de la bun început, planul său a constat mereu în destabilizarea vestului și reconstruirea fostei URSS. Pentru cine a avut ochi și urechi, semnele au fost acolo, simptomele unei boli grave, numită tiranie. Nici un om nu ar trebui să dispună de o asemenea putere. Dacă istoria ne-a învățat ceva, acest lucru este că un extremist cu putere înseamnă moarte pentru mulți oameni mai devreme sau mai târziu.
 
În esență, vestul a greșit la fel cum a făcut-o și cu Hitler. La fel ca în cazul ocupării regiunii sudete a Cehoslovaciei și a Anschluss-ului austriac, Europa a rămas divizată, inertă, parcă fără răspuns și după invazia Georgiei din 2008 respectiv ocuparea Crimeei din 2014. Da, a fost o mobilizare impresionantă după invazia Ucrainei declanșată de omul de la Kremlin dar deja costul în vieți omenești este foarte mare.
 
Sancțiunile impuse Rusiei vor lovi greu în poporul rus, iar cu puțină speranță poate se va  revolta și va da jos conclavul de KGB-iști de la butoane. Trebuie însă să avem grijă atunci când impunem sancțiuni asupra unui popor, pentru că tot istoria ne învață faptul că un popor îngenuncheat, marginalizat, umilit, va fi împins tot către soluții extreme. Altfel spus, dincolo de sancțiunile impuse, este necesară o apropiere empatică față de rușii de rând. Aceștia nu trebuie stigmatizați, oricât de tentați am fi, nu este în totalitate vina lor pentru ce se întâmplă.
 
Chiar și acum în plin război în Ucraina, dacă ne uităm pe diverse grupuri de pe rețelele de socializare din România putem găsi discursul Kremlinului, în continuă adaptare, redat sau aplaudat de membrii și simpatizanții unui anumit partid parlamentar. Astfel de derapaje trebuie confruntate de îndată. Grupările extremiste sunt hrănite de propaganda regimului autoritar de la Kremlin și sunt folosite pe post de adevărați cai troieni.
 
De mulți ani experții ruși apropiați de Putin afirmă că cea mai bună formă de a lovi Occidentul este cea a războiului hibrid, a dezbinării pe baza diferențelor noastre. Astfel, discursul Moscovei a potențat neobosit narativele celor mai multe grupuri extremiste care exploatează cinic temerile și fricile cotidiene ale oamenilor. Liderii radicali trebuie opriți înainte să ajungă la putere, pentru că odată ajunși acolo, greu mai pot fi dați jos fără vărsare de sânge. ”
 


Go to top