Senatorul USR Cristian Bordei: ”PNL a atins culmile absurdului! Vor să desființeze o taxă pe care tot ei au introdus-o cu 3 luni în urmă!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză PNL de ipocrizie în condițiile în care partidul încearcă să-și facă un titlu de glorie din faptul că vrea să desființeze o taxă pe care tot el a introdus-o cu doar câteva luni în urmă.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei atrage atenția că ordonanța de urgență 115 introduce o taxă de 10% pe indemnizațiile pentru concedii medicale ”pentru CASS”. Cristian Bordei spune că această decizie nu afectează doar angajații, ci și alte categorii profesionale cum ar fi titularii de PFA-uri și profesioniștii liberali care se asigură voluntar pentru concedii medicale.
 
Cristian Bordei: Pe lângă absurditatea în sine a unei astfel de prevederi, este important să subliniem că această taxă nu face nicio distincție între diversele situații medicale acoperite de indemnizațiile de concedii medicale. Printre acestea se numără perioadele de incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor, concediile pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă, indemnizațiile pentru maternitate, îngrijirea copiilor bolnavi, precum și cele pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și cele de risc maternal.„
 
Senatorul USR de Cluj arată că cetățenii care plătesc taxe sub forma de contribuții pentru fondul de sănătate pe parcursul vieții profesionale active tocmai pentru a beneficia de aceste indemnizații în caz de nevoie, prin această ordonanță, mai sunt taxațo încă o dată cu 10%, fiind împiedicați să beneficieze pe deplin de propriile contribuții exact în momentul în care au cea mai mare nevoie de acești bani.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Pe culmile absurdului: Taxa pe boală!
 
Doresc să trag un nou semnal de alarmă cu privire la prevederile toxice ale recentei Ordonanțe de Urgență a guvernului nr. 115/2023, care introduce, practic, o taxă pe boală.
 
Conform acestei ordonanțe, indemnizațiile pentru concedii medicale vor fi supuse unui impozit de 10% pentru CASS. Această decizie nu afectează doar angajații, ci și alte categorii profesionale cum ar fi titularii de PFA-uri și profesioniștii liberali care se asigură voluntar pentru concedii medicale.
 
Pe lângă absurditatea în sine a unei astfel de prevederi, este important să subliniem că această taxă nu face nicio distincție între diversele situații medicale acoperite de indemnizațiile de concedii medicale. Printre acestea se numără perioadele de incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor, concediile pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă, indemnizațiile pentru maternitate, îngrijirea copiilor bolnavi, precum și cele pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și cele de risc maternal.
 
Cu alte cuvinte, cetățenii plătesc taxe sub forma de contribuții pentru fondul de sănătate pe parcursul vieții profesionale active tocmai pentru a beneficia de aceste indemnizații în caz de nevoie, iar acum, prin această ordonanță, guvernul vine și-i mai taxează încă o dată cu 10%, împiedicându-i să beneficieze pe deplin de propriile contribuții exact în momentul în care au cea mai mare nevoie de acești bani.
 
Tocmai pentru a evita o dezbatere parlamentară serioasă asupra acestei măsuri, guvernul a impus taxa pe boală prin intermediul unei ordonanțe de urgență, invocând ca argument necesitatea combaterii fraudelor. Însă pentru combaterea fraudelor cu adeverințe medicale fictive, guvernul n-are decât să-și folosească instituțiile specializate pentru descoperirea fraudatorilor, a beneficiarilor acestor false concedii medicale și a medicilor care iau șpagă pentru a le elibera și nu să impună la grămadă această taxă care afectează milioane de contribuabili cinstiți.
 
Putem avea, totuși, o bănuială legitimă că eliminarea fraudelor este doar un pretext, iar motivația reală a acestei taxe este lăcomia guvernului de a mai aduna niște bani la buget pentru a putea acoperi risipa bugetară și plățile colosale pentru pensiile speciale, însă a lua pentru asta bani de la femeile gravide cu sarcini cu risc și de la părinții aflați în situații dificile este pur și simplu prea mult. 
 
Din acest motiv fac apel la mintea cea de pe urmă a parlamentarilor puterii și solicit votarea de urgență a amendamentelor deja depuse care elimină această odioasă taxă pe boală și readuc situația la normal.”


Go to top