Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Uniunea Europeană este un aliat de nădejde!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, susține că, fără pic de tăgadă, Uniunea Europeană este un aliat de nădejde al României și că admiterea României în UE a fost unul din cele mai benefice evenimente care s-au întâmplat în istoria recentă a țării noastre.

Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că declarațiile politicianiste și belicoase nu au ce căuta în diplomația română atunci când vine vorba de relațiile cu celelalte țări membre și că, înainte de a da vina pe alții, ar trebui să avem curajul să ne asumăm propriile greșeli și nerealizări.
 
Cristi Berea: ”Trebuie să avem un front unit, indiferent de culoarea politică, pentru a susține bunele relații pe care le avem cu țările care ne sunt partenere și trebuie să ne îmbunătățim relațiile cu țările care sunt reticente în a își deschide granițele pentru noi.”
 
Prin declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, solicită partidului responsabil pentru astfel de declarații, dar și tuturor celorlalți, să analizeze interesul României în Uniunea Europeană și să ia în considerare că, de la aderare, țara noastră a primit 62 miliarde de euro și a plătit doar 21 miliarde la bugetul Uniunii.

”Uniunea Europeană ne ajută să ne dezvoltăm, ne susține din punct de vedere economic, ne obligă să ne îndreptăm pe drumul cel bun din punct de vedere educațional, al drepturilor omului, al mediului și multe altele” este concluzia senatorului USR Cristi Berea.

Iată în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Uniunea Europeană este un aliat de nădejde
 
Uniunea Europeană este bună! Nu am crezut necesară această declarație, dar voi reformula în chiar și mai multe cuvinte: pentru România, Uniunea Europeană este unul dintre cele mai bune lucruri care ni s-au întâmplat. De ce consider important să reiterez acest lucru? O dată cu dezbaterile referitoare la intrarea țării noastre în spațiul Schengen, mai specific, o dată cu reținerile pe care unele state membre și le-au exprimat referitor la aderarea noastră, declarațiile care părăsesc clădirea Parlamentului și ajung în presă, sunt revoltătoare.

            Motivele pentru care votul ce va avea loc pe data de 8 decembrie este posibil să nu fie unul pozitiv pentru România, sunt și vina noastră și trebuie să ne asumăm acest lucru. Așa cum am declarat anterior, putem dezbate poziționarea strategică a României în Uniunea Europeană, putem analiza numărul de imigranți ilegali, rețelele de crimă organizată din porturile române, accesul către restul continentului pe Dunăre și câte și mai câte. Cu toate acestea, nu dezbatem aceste lucruri și nu ne asumăm vina atunci când nu ne ridicăm la standardele necesare.

            Pe fondul unei populații needucate în materie de Uniunea Europeană, să ieșim în presă pentru a arunca vina către alte state membre este dezastruos. Trebuie să avem un front unit, indiferent de culoarea politică, pentru a susține bunele relații pe care le avem cu țările care ne sunt partenere și trebuie să ne îmbunătățim relațiile cu țările care sunt reticente în a își deschide granițele pentru noi.

            Ce nu ar trebui să facem? Să amenințăm țările și firmele care provin din țările care nu ne vor vota aderarea la spațiul Schengen. Politica externă și bunele relații nu se fac prin amenințări și răzbunare.

            Solicit partidului responsabil pentru astfel de declarații, dar și tuturor celorlalți, să analizeze interesul și poziția României în Uniune. De la aderarea de acum 15 ani, țara noastră a primit 62 miliarde de euro și a plătit doar 21 miliarde la bugetul Uniunii. Uniunea Europeană ne ajută să ne dezvoltăm, ne susține din punct de vedere economic, ne obligă să ne îndreptăm pe drumul cel bun din punct de vedere educațional, al drepturilor omului, al mediului și multe altele. Uniunea este un aliat de nădejde și este datoria noastră să fim și noi un aliat de încredere. Este vital să facem partea noastră în a deveni o țară din ce în ce mai europeană și să ne asumăm și eșecurile, atunci când este cazul.”
 



Go to top