Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: ”România trebuie să investească masiv în siguranța rutieră!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, consideră că România trebuie să investească masiv în siguranța rutieră, în condițiile în care țara noastră se află pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de decese în urma accidentelor rutiere.

Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că avem nevoie nu numai de o infrastructură adecvată, dar și de programe de educație a șoferilor și de reforme legislative pentru a implementa principiile europene din domeniu.

Cristi Berea: Peste 18.000 de persoane au decedat în astfel de circumstanțe în 2020 în Uniunea Europeană. Dintre aceste persoane decedate, 1.600, adică aproximativ 10%, au avut loc în România, plasând țara noastră pe primul loc ca cel mai mare număr de decese din Uniunea Europeană la un milion de locuitori. În timp ce în România, au fost înregistrate 85 de decese la un milion de locuitori, cea mai sigură țară a fost Suedia, care a înregistrat 18 decese la un milion de locuitori.”

În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, anunță că va depune o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a solicita mai multe detalii referitoare la accidentele din sezonul rece și la acțiunile Poliției Române cu scopul de a preveni pericolele și a îi sancționa pe cei indisciplinați.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
„Sezonul rece ne aduce sărbători și accidente rutiere!
 
România are cele mai periculoase drumuri din punct de vedere al accidentelor rutiere. Observăm acest lucru din zecile de accidente din ultima săptămână. O dată cu schimbările meteorologice și intrarea în anotimpul friguros, drumurile din România se găsesc acoperite de zăpadă, polei sau ploaie.

Accidentele rutiere reprezintă un pericol imens în Uniunea Europeană, dar în special în România. Peste 18.000 de persoane au decedat în astfel de circumstanțe în 2020 în Uniunea Europeană. Dintre aceste persoane decedate, 1.600, adică aproximativ 10%, au avut loc în România, plasând țara noastră pe primul loc ca cel mai mare număr de decese din Uniunea Europeană la un milion de locuitori. În timp ce în România, au fost înregistrate 85 de decese la un milion de locuitori, cea mai sigură țară a fost Suedia, care a înregistrat 18 decese la un milion de locuitori.

România trebuie să facă investiții semnificative și de urgență pentru a soluționa problemele referitoare la siguranța rutieră. Avem nevoie de o infrastructură adecvată, de programe de educație a șoferilor și de reforme legislative pentru a implementa principiile europene din domeniu.

Șoferii din România au nevoie de educație privind adaptarea vitezei și a stilului de condus la condițiile de drum, măsuri de precauție, modalități adecvate pentru evitarea unei coliziuni și importanța respectării regulilor, precum echiparea mașinii cu cauciucuri de sezon.

Unde aceste lucruri nu sunt suficiente, este datoria Poliției Române să pună în aplicare legislația în vigoare și să îi amendeze corespunzător pe cei care pun siguranța drumurilor în pericol.


Datoria noastră, a Senatului, este să îi protejăm pe cetățenii români de eventuale pericole. Accidentele rutiere reprezintă un adevărat factor de risc pentru aceștia. Voi depune o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a solicita mai multe detalii referitoare la accidentele din sezonul rece și la acțiunile Poliției Române cu scopul de a preveni pericolele și a îi sancționa pe cei indisciplinați.”
 



Go to top