Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatul adoptă propunerea USR prin care elevii pot intra gratuit la muzee, concerte și spectacole

Inițiativa legislativă USR care prevede ca elevii să aibă acces gratuit la muzee, concerte și spectacole precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice, a fost adoptată de Senat fără niciun vot împotrivă.

Proiectul USR modifică Legea învățământului preuniversitar (198/2023) astfel încât elevii să beneficieze de acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice. În prezent, elevii primesc o reducere de doar 75% din prețul unui bilet.
Totodată, proiectul prevede ca și elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român, să beneficieze de această facilitate.

“Cred că acesta trebuie să fie cursul firesc al proiectului nostru legislativ, cu validări. Niciun politician nu ar trebui să se opună consumului de cultură, mai ales în rândul copiilor și adolescenților. Guvernanții au datoria să găsească toate sursele de finanțare ca toți elevii să beneficieze de gratuitate la muzee, teatre și alte manifestări culturale, nu să îngreuneze un proces educativ esențial în dezvoltarea următoarelor generații. Acest proiect are scopul de a scoate din latență unii decidenți care vor fi nevoiți să investească de acum, cu adevărat, în infrastructura culturală. România are nevoie de acces la cultură până în ultimul sat. În Uniunea Europeană suntem pe ultimul loc la consumul de cultură, iar asta nu i-a deranjat niciun guvern care a sărăcit inclusive sectorul educațional pentru a-și rotunji pensiile speciale, an de an. Potrivit ultimelor studii, 80% dintre români nu au mers deloc la teatru anul trecut, iar 70% nu au intrat într-un muzeu”, a precizat deputatul USR, Filip Havârneanu, inițiatorul proiectului legislativ.

Susținând proiectul USR, senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru învățământ din Senat, a argumentat că inițiativa le deschide tinerilor o ușă către o lume în care au alternative, în care au un orizont spre cunoaștere, spre artă sau spre evenimente care să le dea un sens mai plin al vieții.

”Mă gândesc cu precădere la tinerii care, din păcate, ajung să eșueze în lumea drogurilor, că tot este un subiect despre care vorbim des. Una dintre cele mai bune strategii pentru a-i ține departe de așa ceva este să le oferi cât mai multe alternative, să investești în asta ca stat. Este și o modalitate de a mai recâștiga teren pentru educație și cultură, cele care mereu rămân pe ultimele locuri în alocările de fonduri. Să le dăm tinerilor, așadar, o șansă de a descoperi lumea mai ușor” susține Ștefan Pălărie.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa USR trece acum la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot final.
 



Go to top