Senatorul USR PLUS Cristi Berea: Consiliile de Administrație ale companiilor de stat sunt structuri de influență politică!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea consideră că în companiile de stat, consiliile de administrație nu fac strategii de dezvoltare ci politică, acestea fiind adevărate centre de influență politică.
Într-o declarație politică, senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea se întreabă de ce, oare, de ce nu am reuși să aducem experiența din mediul privat și în cadrul companiilor de stat, în condițiile în care în mediul privat, un management eficient și performant este capabil să genereze profituri uriașe?!

Cristi Berea: ”Nu mai este un secret faptul că activitatea companiilor de stat este puternic înfluențată de către sfera politică. Problema este că această influență nu este una pozitivă, iar repercursiunile asupra rentabilității sunt de mare impact. Există multe exemple de persoane slab pregătite sau fără experiență în domeniu, ajunse în poziții de conducere, pe considerente politice. Consiliile de Administrație sunt principala structură de influență politică!”

Senatorul USR PLUS propune  regândirea modului de operare al companiilor de stat, analiza și, în consecință, reducerea indemnizațiilor membrilor CA, care încasează mii de lei pentru a participarea la o singură sedinta.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

Cum se cheltuiesc banii în companiile de stat, de ce nu sunt ele profitabile și care este rolul Consiliilor de Administrație?
 
În România companiile de stat nu reușesc să aducă un profit considerabil, deși au o cifră de afaceri impresionantă. Întrebarea care se naște este: de ce și care sunt strategiile pentru a ieși din acest impas?
Numărul foarte mare de angajați, precum și unele salarii nejustificate, reprezintă un factor ce ar putea duce la această ineficiență bugetară.
În mediul privat este bine știut faptul că un management eficient și performant este capabil să genereze profituri uriașe, deci de ce nu am reuși să aducem experiența din privat și în cadrul acestor companii?! O conducere bazata pe criterii de performanţă ar putea fi o soluție. 
Nu mai este un secret faptul că activitatea acestor companii este puternic înfluențată de către sfera politică. Problema este că această influență nu este una pozitivă, iar repercursiunile asupra rentabilității sunt de mare impact. Există multe exemple de persoane slab pregătite sau fără experiență în domeniu, ajunse în poziții de conducere, pe considerente politice.
Consiliile de Administrație sunt principala structură de influență politică, iar ceea mi-a atras atenția este numărul impresionant de membri și salariile lor în aceste companii.
 Zilele trecute, în Iași, un tramvai a rămas fără frâne lovind mașinile care așteptau în coloană la semafor. Flota Companiei de Tranport Public are o vechime de peste 30 de ani și reprezintă un pericol real pentru siguranța călătorilor. Ce investiții s-au făcut pentru îmbunătățirea serviciilor? Cum își justifică salariile cei 4 directori ai conducerii Companiei de Transport Public? Aceștia încasează lunar între 3.400 și 4000 euro, iar fiecare membru din Consiliul de Administrație câte 5000 lei pentru participarea la o ședință.
Situații similare se întâlnesc în majoritatea companiilor de stat românești și consider că este absolut necesar a se studia în amănunt activitatea acestora și a se introduce măsuri noi pentru deblocarea lor. 
Prim-ministrul Cîțu spunea într-un interviu că are în vedere modificarea numărului de membri în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, astfel încât să nu se depășească un număr de 5 membri. Propun sa reanalizam in acelasi timp si cuantumul indemnizațiilor acestora, intrucat mi se pare enorm sa incasezi mii de lei pentru participarea la o sedinta. In acest fel, cred ca facem primii pasi pentru regândirea modului de operare al companiilor de stat.”
 


Go to top