Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Cristian Bordei: ”Adevăratul patriotism se măsoară în fapte înțelepte, nu în vorbe goale!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția asupra lipsei de viziune a vechilor partide privind politica de investiții strategice și de dezvoltare a Transilvaniei.
 
Într-o declarație politică, senatorul USR Cristian Bordei arată că spre deosebire de guvernul de la Budapesta, care a investit direct sau indirect în afaceri și comunități din Transilvania, variile guverne de la București au dat dovadă de o iresponsabilă lipsă de interes și de continuitate care a făcut ca, de-a lungul vremii, multe zone ale țării să fie lăsate aproape de izbeliște.
 
Cristian Bordei: ”10 milioane de euro au fost dați de Ungaria pentru restaurarea a 262 de biserici istorice din Transilvania. Noi probabil că am fi reușit să restaurăm doar vreo 10 biserici cu această sumă. Fundația Pro Economica mai urmează să investească 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania, iar planul este mai amplu, etapa premergătoare presupune finanțarea unor mici ferme de producție agricolă, apoi finanțarea unor facilități de prelucrare și procesare a materiilor prime.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, avertizează că, pe termen lung, lipsa de viziune, lipsa de interes, corupția endemică, suprapuse pe politica de investiții constate a autorităților ungare în Transilvania, vor crea probleme majore.
 
Patriotismul să măsoară în fapte, nu în declarații sforăitoare și goale de conținut, este concluzia declarației politice a lui Cristian Bodei, senatorul USR de Cluj.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”În timp ce tu dormeai!
 
 
La fiecare tur de alegeri vechile partidele s-au întrecut în promisiuni pe care rareori le-au dus la bun sfârșit. Mai grav, pe lângă faptul că nu am avut niciodată o strategie de dezvoltare și investiții făcută fără interese politice înguste, pe termen lung și cuprinzătoare pentru întreaga țară, am dat dovadă și de o iresponsabilă lipsă de interes și de continuitate care a făcut ca, de-a lungul vremii, multe zone ale țării să fie lăsate aproape de izbeliște.  Aceasta a făcut ca de exemplu vecina noastră, Ungaria, care are o strategie de dezvoltare foarte serioasă, să ajungă aproape mai relevantă pentru populație decât statul român în anumite zone din Transilvania. Iar acest lucru se poate dovedi extrem de periculos pentru viitorul României!
 
De exemplu se estimează că până în 2019 fundația Pro Economica, controlată de Budapesta, investise până la 300 de milioane de euro în diverse proiecte din zona Transilvaniei, axate pe cultură, turism, agricultură, dezvoltarea locală a comunităților maghiare și altele.
 
10 milioane de euro au fost dați de Ungaria pentru restaurarea a 262 de biserici istorice din Transilvania. Noi probabil că am fi reușit să restaurăm doar vreo 10 biserici cu această sumă. Fundația Pro Economica mai urmează să investească 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania, iar planul este mai amplu, etapa premergătoare presupune finanțarea unor mici ferme de producție agricolă, apoi finanțarea unor facilități de prelucrare și procesare a materiilor prime.  
 
Mai mult, guvernul ungar a înființat anul acesta Fondul de capital privat pentru achiziţionarea de terenuri arabile care va pune în joc 400 de milioane de euro. Scopul acestui fond este achiziţionarea de teren arabil în regiunea Europei centrale şi de est, în principal Slovacia și România, pentru extinderea întreprinderilor agricole ungare la nivel internaţional. Până acum, singurele reacții pertinente au apărut din partea taberei slovace, care, cel puțin declarativ, își va schimba legislația pentru a nu permite așa ceva.
 
În domeniul strategic al energiei, în timp ce grosul investițiilor în noi capacități de producție este orientat către jumătatea de sud a României, accentuând și mai mult dezechilibrul deja existent producție - consum Sud-Nord, Ungaria construiește cu ajutorul Rusiei două noi reactoare nucleare însumând 2300 MW la centrala de la Peks, la doar 120 km de Timișoara. Iar în timp ce România a reușit să îngroape exploatarea gazelor din Marea Neagră și să rămână în afara noilor rute de transport ale gazului rusesc, Ungaria se va conecta inclusiv cu noua conductă TurkStream prin Serbia urmând ca interconectorul cu Ungaria de la Csanadpalota să devină punctul major de acces al gazului rusesc în România, fiind mari șanse ca Ungaria și nu România să devină un hub energetic regional, grație investițiilor și acțiunilor diplomatice făcute la timp și cu viziune.
 
Nu este vorba despre a trezi sentimente naționaliste sau despre a critica statul ungar. Întrebarea este de ce aceste investiții și de ce aceste strategii nu au fost făcute de statul român? Întrebarea este de ce, în timp ce Ungaria se pregătește serios să devină unul dintre principali actori regionali în agricultură, în energie, România cu atâtea avantaje, încă nu are o perspectivă închegată de dezvoltare și încă se luptă cu cormoranii sau cu avizele pe care agențiile statului trebuie să le dea tot companiilor statului? La infrastructură este la fel, cu mașina ajungi mai repede din Cluj-Napoca la Budapesta decât la București, iar planurile lui Viktor Orban vizează și un tren de mare viteza care să lege cele două zone.
 
Statul român, condus în prezent de un partid ca PSD, care de 30 de ani stoarce voturi pe teme naționaliste, trebuie să își revină și să se pună pe treabă, principala frână fiind corupția endemică de care profită alții. Alternativa e sumbră. Ungaria are un plan, iar momentul în care Transilvania va fi legată economic mai mult de Budapesta decât de București va fi unul periculos.
 



Go to top