Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Când înlocuiești profesioniști cu țuțeri de partid la conducerea companiilor de stat, România pierde!”

Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, acuză că după ce a scos USR PLUS de la guvernare, primul ministru Florin Cîțu a schimbat profesionștii din consiliul de administrație de la Societatea Sării, Salrom, cu ”țuțeri de partid”, periclitând un proiect major pentru companie și pentru România, exploatarea grafitului.
 
Într-o declarație politică, senatorul USR PLUS de Cluj acuză ca astfel sunt periclitate șansele României de a ocupa o poziție privilegiată pe piața producătorilor de baterii electrice.
 
Cristian Bordei: ”Când toate țările civilizate iau măsuri cât mai rapide pentru trecerea la economia verde și dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare necesare acesteia, ai noștri nu pot rezista vechilor metehne mioritice și aleg din nou calea lor, cea păgubos de originală. În cazul de față, șansa de a intra pe piața producătorilor de baterii și componente pentru acestea, o piață care nu va face decât să crească, este încă una dintr-o mulțime de șanse pe care România le-a ratat și le ratează pentru că unii nu pot trece peste vechiul nărav de a considera România propria feudă.”

Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, e simplă: dezvoltarea extracției și prelucrării grafitului este un demers care va aduce doar beneficii României și și el nu ar trebui oprit doar din răutate, pentru simplul fapt că este un proiect USR PLUS, ignorând cu totul faptul că e un proiect benefic pentru România.
 
In continuare, declarația politică în integrală:
 
”Regele a murit, trăiască regele!  
Rapiditatea cu care au fost înlocuiți profesioniștii selectați în urma unor concursuri transparente de CV-uri și numiți de Claudiu Năsui în consiliile de administrație ale companiilor din subordinea Ministerului Economiei dovedește, în primul rând, două lucruri:

1.            Dl. Cîțu și camarila sa au multe promisiuni de onorat 
2.            Aceștia se folosesc, în mod natural, de vechile instrumente de menținere a puterii perfecționate timp de 30 de ani împreună cu PSD.
 
Putem astfel să ne întrebăm dacă împingerea USR PLUS afară de la guvernare nu a fost, de fapt, premeditată tocmai din nevoia disperată de a face rost de stocul de înalte poziții executive care trebuiau oferite în schimbul voturilor pentru șefia PNL.
 
În goana pentru câștigarea conducerii partidului aceștia n-au nicio problemă să văduvească economia țării și să stopeze dezvoltarea comunităților locale din zona Gorj. Cum? Foarte simplu și, din păcate, clasic: înlocuind cu țuțeri de partid profesioniștii din consiliul de administrație de la Societatea Sării, Salrom, care tocmai demarase proiectul privind exploatarea grafitului, o resursă care ar putea pune România pe harta noilor tehnologii. Când toate țările civilizate iau măsuri cât mai rapide pentru trecerea la economia verde și dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare necesare acesteia, ai noștri nu pot rezista vechilor metehne mioritice și aleg din nou calea lor, cea păgubos de originală.
 
În cazul de față, șansa de a intra pe piața producătorilor de baterii și componente pentru acestea, o piață care nu va face decât să crească, este încă una dintr-o mulțime de șanse pe care România le-a ratat și le ratează pentru că unii nu pot trece peste vechiul nărav de a considera România propria feudă.
 
Nu discutăm despre politici și abordări diferite deoarece este cât se poate de clar faptul că nu despre asta este vorba. Dezvoltarea extracției și prelucrării grafitului este un demers care va aduce doar beneficii României și atunci mă întreb: de ce este oprit? Să fie din cauza incompetenței, clientela adusă din aparatul de partid nefiind în stare să ducă un asemenea proiect la bun sfârșit? Să fie din răutate, pentru simplul fapt că este un proiect USR PLUS, iar acum suntem în tabăra adversă și, drept urmare, chiar și ceva bun făcut de oponent trebuie distrus? Sincer îmi doresc să nu fie așa, dar tradiția toxică post-decembristă nu mă ajută să fiu optimist. Toți ar trebui să fim în tabăra care vrea binele țării, indiferent de cine îl face iar USR PLUS a sprijinit toate proiectele bune, chiar dacă au fost inițiate de PNL sau PSD.
 
Am plecat la drum împreună cu PNL și cu promisiunea că ni se vor alătura efortului de a schimba modul de a face politică. Însă după 8 luni în care mai mult a mimat acest efort ne-am ales cu un brânci dat de “echipa câștigătoare”, formată după modelul tuturor “echipelor câștigătoare” din ultimile 3 decenii. Echipe câștigătoare care au dus țara pe culmile unui așa de mare succes încât patru din zece români riscă să nu-și poată plăti factura la energie, încă este nevoie de sume colosale pentru infrastructura primară iar trenurile circulă cu viteze mai mici decât o făceau în perioada interbelică.”



Go to top