Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
 

Comunicat de presă - Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu - marți, 11 aprilie 2017


În data de 10 aprilie 2017, la sediul Comisiei Europene, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker l-a primit pe domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României. 
Cei doi înalți oficiali au abordat cateva teme de interes privind viitorul UE și rolul pe care România îl joacă în stabilitatea proiectului european, aspectele recente cuprinse de CE în ultimul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și preluarea în 2019 a Președinției UE de către România.
Președintele Juncker  și Președintele Senatului Popescu-Tăriceanu au subliniat asupra importanței unei ample consultări a actorilor cheie interesați din țările membre ale UE și asupra procesului  democratic privind  măsurile care ar putea fi adoptate în viitor în plan european. Transparența și deschiderea instituțiilor europene sunt elemente esențiale pentru menținerea încrederii și stabilității. Președintele Juncker a repetat dorința sa de a încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în timpul mandatului său, până la preluarea președinției UE de care România în primul semestru 2019, urmând ca România să continue progresele înregistrate de ultimul raport MCV, subliniind importanța respectării valorilor statului de drept, a drepturilor și libertăților individuale ale cetățenilor.
Un alt subiect atins a fost despre situația economică a României. Președintele Juncker l-a încurajat pe Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu să continue punerea în aplicare a reformelor, în interesul modernizării economice și sociale, în același timp cu dezvoltarea unei politici fiscale responsabile. Comisia Europeană  consideră că România este unul dintre actorii regionali importanți ai Uniunii și nu poate fi vorba în actuala perspectivă a construcției europene, de acceptarea ideii clasificării țărilor membre pe categorii de importanță.
De asemenea, în cadrul întrevederii, o altă temă a fost  viitoarea Președinție română a Consiliului UE în 2019. Ambii oficiali au subliniat importanța pentru România  a preluării președinției  UE, într-un moment crucial, și anume, în anul alegerilor pentru Parlamentul European. Președintele Comisiei Europene  a reiterat sprijinul Comisiei pentru autoritățile române, atât înainte de preluarea mandatului cât și pe parcursul Președinției UE, astfel încât să fie o Președinție de succes. Totodată, Președintele Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a fi un partener al parlamentelor naționale și a subliniat că acestea, în particular,  Parlamentul României, joacă un rol-cheie în dezbaterile privind viitorul Europei. Ambii oficiali  au convenit să continue dialogul și cu ocazia  vizitei Președintelui Juncker în România, care va ține și un discurs în fața Parlamentului României în data de 11 mai a.c. 
De asemenea, în cursul vizitei sale la Bruxelles, Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit și cu dna Vera Jourova, comisarul european pentru justiție. În cadrul întrevederii au fost abordate evoluțiile recente ale sistemul judiciar din România și perspectivele de finalizare ale Mecanismului de Cooperare și Verificare. Totodată au fost discutate și aspecte de interes pentru România referitoare la dezbaterea actuală privind viitorul Europei,  subliniind necesitatea unei direcții și a unor obiective comune pentru statele membre, care să lege Uniunea de interesele cetățenilor săi. Comisarul Jourova a apreciat eforturile României de a se implica activ în procesele și inițiativele menite să susțină integrarea europeană dând exemplul recent al cooperării consolidate pentru instituirea unui parchet european (EPPO).
 Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300.
Hartă Site
Go to top