Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Raportul Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), dezbătut de Comisia pentru tineret și sport

Comisia pentru tineret și sport din Senatul României a dezbătut miercuri, 31 mai a.c., raportul de activitate al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) pe anul 2022, în prezența lui Ștefan Rohnean, președintelui acesteia.
ANAD are ca obiectiv principal prevenirea și combaterea la nivel național a fenomenului de dopaj  și își asumă rolul de consolidare a poziției de partener credibil și activ al României în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport.
Președintele Comisiei pentru tineret și sport, senatorul Constantin-Bogdan Matei  a felicitat Agenția Națională Anti-Doping pentru întreaga activitate și deosebita colaborare pe care Comisia a avut-o în nenumărate activități comune și și-a arătat deschiderea pentru participarea la viitoare acțiuni organizate de Agenție.
Raportul ANAD prezentat comisiei senatoriale a evidențiat faptul că Agenția a prelevat peste 80% de teste antidoping (aproximativ 190 de probe) în colaborare cu federațiile sportive. Au fost deschise 65 de cazuri de dopaj, printre care 24 de dosare deschise și 33 de spețe în rândul sportivilor de performanță; testările s-au făcut la 45 de federații prin probe de urină și sânge, iar media anuală de dopaj ajunge undeva la 20-25 de cazuri.
ANAD este prezentă în toate județele din țară atât fizic cât și online. De asemenea, informează, instruiește federațiile și sportivii de performanță, în ceea ce privește dopajul.
ANAD are ca scop o serie de obiective specifice, precum:
  • asigurarea autorizării funcționării sălilor de culturism și fitness din punct de vedere al     reglementărilor anti-doping;
  • asigurarea serviciilor de instruire anti-doping a personalului din cadrul sălilor de culturism și fitness;
  • controlul aplicării normelor privind combaterea traficului ilicit de substanțe dopante în sălile de culturism și fitness;
  • gestionarea substanțelor dopante confiscate, în condițiile legii.
De asemenea, în anul 2022 Agenția Națională Anti-Doping a încheiat un protocol de colaborare cu Agenția Națională Anti-Doping din Republica Moldova.
Principalele acțiuni pe care ANAD le are în perspectivă pentru anul 2023 sunt menținerea conformității programului național anti-doping cu programul mondial anti-doping, în sensul implementării Codului Mondial Anti-Doping, cât și a celor 8 standarde internaționale.



Go to top