Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Comisiei pentru afaceri europene cu reprezentanții asociaţiilor militare și ai instituțiilor din domeniul apărării

Comisia de afaceri europene a Senatului României, la iniţiativa președintelui Vasile Dîncu, a organizat, joi, 29 martie a.c., o reuniune menită să stimuleze dialogul, implicarea şi consolidarea parteneriatului cu reprezentanții instituțiilor din domeniul apărării și ai asociaţiilor militare.
La eveniment au fost prezenți, Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului și membru al Comisiei pentru afaceri europene, senatoarea Simona Spătaru, președintele Comisiei pentru constituţionalitate, senatori și deputați ai Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, ai Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I., ai Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, reprezentanți din partea Ministerului Apărării Naționale și alte instituții din domeniul apărării, membri ai asociațiilor militare: Col.(rtr.) Viorel Gligor, Gl.bg.(rtr.) Nicolae Gropan, cât şi un colectiv al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.
Ȋn cadrul discuțiilor care au avut ca temă "Pensiile militare în Uniunea Europeană și NATO”, iar în subsidiar subiectul ”Pentru o Rezervă competitivă a Armatei României. Militarul Român la răscruce de drumuri" s-a evidențiat că la nivelul societății românești există o serie de prejudecăți și de înțelegeri eronate cu privire la militari. Reprezentanții Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari au adus în discuție numeroase stereotipuri legate de profesia de militar, inclusiv cel referitor la vârsta de pensionare sau la nivelul real al pensiei din domeniu.
În acest sens, președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Vasile Dîncu a afirmat că este ”o mare necunoaștere în ceea ce privește realitatea privind pensiile militare. Modul în care pensiile militarilor erau introduse într-o clasă a privilegiaților fără să se ţină cont de realitate”. Domnia sa a subliniat necesitatea de a restabili respectul pentru profesia de militar şi pentru Armata României. ”Astăzi, 80% dintre oameni au încredere în Armata României, ceea ce facem noi, însă, de foarte multe ori, din necunoaştere sau unii printr-o greşită înţelegere sau pentru capital politic, este să încercăm să dinamităm puţinele puncte de încredere şi solidaritate, în jurul cărora să putem aduna ceva în ceea ce priveşte coeziunea socială”.
Vicepreşedintele Senatului, senatorul Robert Cazanciuc, a vorbit despre necesitatea revizuirii Constituţiei, pentru că aceasta are nevoie de anumite clarificări, iar unele dintre ele s-ar putea referi şi la Armată.
"Am avut de foarte multe ori discuţii despre legea fundamentală, ce ar trebui să fie în Constituţie, ce să caute în Constituţie...Cred că e foarte important să găsim în Parlament acele formule potrivite, pentru ca această carieră militară să fie una stabilă, predictibilă (...). Legea nu e făcută să încurce, e făcută să ne ajute. Dar dacă legea e făcută de către cei care pierd contactul cu realitatea, ne încurcă", a transmis senatorul Cazanciuc.
Totodată, vicepreşedintele Senatului a subliniat că această lege a pensiilor de serviciu oferă ocazia de a găsi soluţii pentru a corecta "inechităţile care s-au acumulat de-a lungul timpului, excese normative care au stârnit furia populară împotriva pensiilor foarte mari, aflate în plată”.
De asemenea, o altă chestiune ridicată de reprezentanții asociaţiilor militare, s-a referit la legea unică de salarizare care reprezintă o cauză a efectelor de inegalitate referitoare la pensiile militare și afirmat că orice reformare a pensiilor militarilor ar trebui să înceapă de la corecțiile la legea unică de salarizare.



Go to top