Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita de lucru în Regatul Spaniei a delegației Comisiei pentru afaceri europene, condusă de senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei

O delegație a Comisiei pentru afaceri europene, condusă de președintele acesteia, Vasile Dîncu, a efectuat o vizită oficială în Regatul Spaniei, în perioada 8-11 mai a.c., la invitația președintei Comisiei Mixte pentru UE din Parlamentul spaniol, Susana Sumelzo. 
Din delegația română au mai făcut parte vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, vicepreședintele comisiei, Cristian Ghica și secretarul comisiei, Vlad-Mircea Pufu.
Vizita de lucru a avut o agendă consistentă, care a cuprins întrevederi la nivel parlamentarcu vicepreședintele prim al Senatului Spaniei, Cristina Narbona Ruiz -  și la nivelul executivului spaniol – cu subsecretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Președinție, Memorie Democratică și Relații cu Parlamentul, Alberto Herrera Rodriguez și cu directoarea Biroului de Coordonare a Președinției spaniole la Consiliul UE din cadrul Președinției Guvernului, Aurora Mejia, precum și cu reprezentanții comunității românești din Spania. La final, a avut loc și o întrevedere cu Ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (SatCen). 
Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum prioritățile Președinției Spaniei la Consiliul UE (inclusiv Europa socială, relațiile cu America Latină și Caraibe și acordurile comerciale), războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și sprijinul acordat Ucrainei și R. Moldova, aderarea României la spațiul Schengen, situația comunității românești din Spania. 
În cadrul vizitei oficiale, Ziua de 9 mai, Ziua Europei a fost celebrată împreună cu reprezentanți ai mediului diplomatic din Madrid, ai mediului academic spaniol și cu experți în relații internaționale și europene, în cadrul Conferinței organizată de Fundația Ortega y Marañón din Madrid, pe tema ”Rolul UE într-o lume în schimbare: perspective parlamentare din Spania și România”
Reuniunea cu membrii Comisiei mixte pentru Uniunea Europeană din Congresului Deputaților a generat discuții care au evidențiat caracterul dinamic al cooperării la nivel bilateral și a fost reiterat interesul comun pentru aprofundarea și extinderea dialogului parlamentar, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic. În context, Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu a afirmat că „în luna iulie se vor sărbători 10 ani de la stabilirea Parteneriatului strategic româno-spaniol, ceea ce reprezintă un nou prilej excelent pentru a ne reînnoi angajamentele și pentru a ne extinde dialogul pe teme de interes comun”. 
Parlamentarii români au apreciat și au afirmat că există o relație bilaterală foarte strânsă, construită pe atașamentul comun pentru aceleași principii și valori, precum și o cooperare foarte bună în cadrul UE, NATO și la nivelul altor foruri internaționale. 
În egală măsură, în timpul întrevederilor parlamentarii și cu reprezentanții Guvernului spaniol, Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, Vasile Dîncu a apreciat calitatea politicilor publice pe care le desfășoară statul spaniol în domeniul integrării și a afirmat că între România și Spania „există o relație care s-a născut firesc între instituțiile noastre și ar fi bine ca Acordul bilateral privind dubla cetățenie, obiectiv foarte important pentru comunitatea românească din Spania, să se semneze cu ocazia aniversării a 10 ani de la Parteneriatul Strategic, din luna iulie a acestui an”. Șeful delegației parlamentare române și-a exprimat optimismul cu privire la finalizarea acestui Acord punctând că, și din această perspectivă, acordul este esențial pentru comunitatea de români. 
Totodată, președintele Dîncu a adus în discuție și a salutat tendința pozitivă înregistrată de comerțul bilateral, apreciind, în același timp, potențialul de dezvoltare, și pe viitor, a relațiilor economice, în beneficiul ambelor părți și a afirmat că „într-un an, schimburile bilaterale comerciale au crescut cu 30%, de la 4 miliarde la 6 miliarde EUR. Apreciem prezența tot mai mare a investitorilor spanioli în România și încurajăm tendința de creștere a acestor noi investiții. În Spania sunt circa 40.000 de companii individuale deținute de cetățenii români”. 
„România susține prioritățile Președinției Spaniei, în special în domeniul migrației, și participăm constructiv la negocierile referitoare la Pactul privind migrația și azilul, fiind interesați în identificarea celor mai bune soluții, care să răspundă la așteptările tuturor statelor membre” a subliniat președintele Comisiei pentru afaceri europene,  însă „este nevoie să fie inclusă o măsură compensatorie la fenomenul de brain drain/ exodul intelectualilor pe care țara noastră și alte state din Europa Centrală și de Est l-a experimentat”. 
Referitor la situația din Ucraina, senatorul Dîncu a afirmat că „România a depus toate eforturile pentru a asigura cel mai bun sprijin posibil pentru refugiați și, în același timp, a acordat un sprijin multidimensional atât Ucrainei (politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic și în domeniul Dreptului Interațional), cât și Republicii Moldova”. „Este foarte important ca acest sprijin să continue; în egală măsură, și România și Spania merită să-și consolideze eforturile și să conlucreze pentru a participa direct și activ la procesul de reconstrucție al Ucrainei, post-conflict”
În cadrul întrevederilor, membrii delegației române au mulțumit autorităților spaniole pentru bunele relații existente la nivel instituțional iar președintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu, a subliniat sprijinul acordat de autoritățile spaniole pentru susținerea bisericilor românești: „comunitatea românească se organizează exemplar în jurul acestora iar libertatea religioasă este fundamentală”. El a mulțumit pentru decizia Guvernului spaniol de a aplica tuturor cultelor religioase același tratament fiscal. Astfel, Biserica Ortodoxă va fi scutită de taxe imobiliare privind bunurile destinate cultului și nu va mai trebui să plătească impozit pe profit”.  
Vicepreședintele Robert Cazanciuc a apreciat, în  mod deosebit, sprijinul constant și ferm pe care Spania îl acordă aderării României la spațiul Schengen. „Sperăm într-o decizie pozitivă pe acest dosar, pentru care am îndeplinit pe deplin criteriile necesare. Mai mult, un efort comun și o reușită comună a Spaniei și României, în această chestiune, va însemna o formă de reușită peste generații”, a declarat senatorul Cazanciuc.              
Delegația română a apreciat calitatea discuțiilor avute cu omologii spanioli și și-au exprimat aprecierea pentru susținerea pe care România o are la nivelul parlamentar și la nivelul executivului spaniol.              
La întrevederi a participat și Ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Bologan.



Go to top