Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

O finanțare mai bună, reducerea fluctuației de personal și atragerea tinerilor în domeniul cercetării - deziderate pentru sistemul național de cercetare-dezvoltare

Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie din Senatul României a desfășurat marți, 23 mai a.c., sub conducerea preşedintei Silvia-Monica Dinică, dezbateri privind sistemul național de cercetare-dezvoltare din România, la care au participat ca invitați, din partea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti (INCDPM București) – directorul general György Deák, din partea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului (ICPA București) - directorul general Irina Carmen Calciu și din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA București) - directorul general Nicolae Valentin Vlăduț.
Dezbaterea a constituit un bun prilej pentru a discuta despre aspecte relevante din domeniului, precum: activitățile de cercetare științifică fundamentale și aplicative realizate de cele trei institute - insistând asupra infrastructurii de cercetare-dezvoltare, a echipamentelor de cercetare-dezvoltare relevante precum și a proiectelor reprezentative -  facilitățile de cercetare ale institutelor sau direcțiile principale de cercetare-dezvoltare prezente și viitoare / obiectivele de cercetare / prioritățile de cercetare și misiunea acestora.
În debutul discuției, preşedinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Silvia-Monica Dinică, a evidențiat dorinţa membrilor comisiei de a cunoaşte mai bine activitatea institutelor și de a dezbate și analiza aspecte care au legătură cu aplicarea Legii 25/2023 - Lege privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul European de Cercetare,  precum și pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.
Fiecare dintre reprezentanții institutelor prezente au luat cuvântul în cadrul întrevederii, subliniind o serie de probleme importante cu care se confruntă, precum lipsa unei finanțări adecvate, existența unei fluctuații semnificative de personal, respectiv dificultatea în atragerea tinerilor către sectorul de cercetare - dezvoltare.
În ceea ce privește situația actuală a INCDPM București, directorul general György  Deák a exemplificat două dintre proiectele (europene) pe care institutul le are în lucru - proiectul referitor la poluarea din Marea Neagră din cauza conflictului armat și proiectul referitor la determinarea Covid-ului din ape uzate. Mai mult, acesta a accentuat faptul că institutul acordă o importanță deosebită identificării unor soluții inovative de monitorizare a sturionilor, institutul deținând o bază de date la nivel internațional referitoare la comportamentul acestora, pe Dunăre.
Directorul György Deák a afirmat că fluctuația de personal și atragerea tinerilor reprezintă cele mai importante probleme cu care se confruntă institutul pe care îl conduce. „Din 50 de tineri, pe care i-am intervievat și și cu care am discutat, am putut reține 3. Din acei 3 tineri, am rămas cu unul. Dacă nu atragem și nu facem în așa fel încât tineretul, cel care este interesat de cercetare, să fie atras să rămână în domeniu și să producă în țară, atunci vom avea și problema aceasta, că nu vom mai avea cu cine lucra” a declarat directorul general György Deák.
În intervenția sa din cadrul dezbaterii, directorul general Irina Carmen Calciu a făcut referire la activitățile cercetare, dezvoltare tehnologică, asistență tehnică și consultanță, instruire, transfer tehnologic, servicii de informare – documentare în domeniul agriculturii și protecției mediului, desfășurate de ICPA București. Aceasta a precizat că domeniul principal de activitate al institutului se axează pe științele solului.  Urmare acestui fapt, activitățile de cercetare-dezvoltare realizate de ICPA se încadrează în Spațiul European de Cercetare, al cărui instrument de finanțare - Programul Horizon - acordă o atenție deosebită acestuia. De asemenea, institutul se află în curs de a semna un parteneriat cu Institutul Român din Republica Moldova, parteneriat menit să faciliteze obținerea, la nivel de guverne, prin PNRR, de finanțări pentru îmbunătățirea infrastucturii.
În ceea ce privește proiectele viitoare, Irina Carmen Calciu a declarat că institutul are o serie de priorități de cercetare care sunt cuprinse în proiectele incluse în Programul Nucleu 2023-2026 și în Planul sectorial 2023-2026 “ADER” al MADR.
Ultima intervenție din cadrul ședinței i-a aparținut directorului general Nicolae Valentin Vlăduț, care a insistat asupra faptului că problemele legate de lipsa unei finanțări adecvate sau legate de absența instrumentelor prin care tinerii să se simtă atrași  către domeniul proiectării de mașini și instalații pentru agricultură și industria alimentară, în acest caz, sunt aplicabile și în cazul institutului pe care îl conduce (INMA București). În cadrul ședinței, directorul general Vlăduț a prezentat activitatea de cercetare științifică, de inovare și dezvoltare în domeniul proceselor, tehnologiilor și echipamentelor tehnice de mecanizare și automatizare a lucrărilor din agricultură și industria alimentară desfășurată de INMA București. Acesta a punctat inclusiv faptul că institutul este 100% aplicativ, astfel încât , în cadrul proiectelor, institutul obține rezultate sub forma unor tehnologii și echipamente solicitate de către fermieri, precum echipamente pentru recoltarea lavandei, a stufului sau roboți, în domeniul legumiculturii.
La sfârșitul dezbaterii, senatoarea Silvia-Monica Dinică a reiterat sprijinul și deschiderea membrilor Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie pentru orice tip de solicitări care sunt de competenţa comisiei.



Go to top