Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea reprezentanților Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor cu delegația Subcomisiei Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, condusă de Nathalie Loiseau, președinta acesteia

Reprezentanții Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaților au avut o întrevedere marți, 16 mai a.c., cu delegația Subcomisiei Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, condusă de Nathalie Loiseau, președinta acesteia. 
Principalele subiectele dezbătute au vizat prezența sporită a NATO în Romania, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, rolul României în arhitectura de securitate NATO/UE și perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. 
În cadrul dezbaterilor, participanții au subliniat importanța întăririi capacității de apărare pe Flancul Estic și consolidarea prezenței NATO la Marea Neagră, ca priorități esențiale pentru România, consolidarea și adaptarea posturii colective de descurajare și apărare, precum și întărirea parteneriatului strategic dintre UE și NATO, inclusiv prin extinderea acestuia, pentru a gestiona într-o manieră coordonată și pragmatică provocările la adresa securității. 
În același timp, a fost evidențiată contribuția activă a României în ceea ce privește eforturile UE în domeniul securității, prin participarea la operațiile și misiunile militare desfășurate sub egida politicii de securitate și apărare comună, precum și prin implicarea în cadrul inițiativelor în domeniul apărării. 
Parlamentarii români și-au exprimat susținerea față de integrarea țărilor din regiunea Mării Negre în structurile europene și euro-atlantice și continuarea acordării de asistență acestora, sub diferite forme. Astfel, România este un furnizor important de ajutoare pentru Ucraina, îndeplinind totodată rolul de hub pentru eforturile internaționale de sprijin al acestei țări. De asemenea, România reprezintă un furnizor cheie de asistență pentru Republica Moldova, în vederea întăririi rezilienței, consolidării capacității militare și pentru reducerea dependenței energetice și economice față de Rusia și, nu în ultimul rând, pentru accelerarea drumului european. În plus, România contribuie la sprijinirea reformei Georgiei și la atingerea obiectivelor sale de integrare europeană și euro-atlantică. 
În finalul dezbaterii, vorbitorii au accentuat necesitatea consolidării legăturilor membrilor parlamentelor țărilor din regiunea Mării Negre cu omologii din statele membre UE, cu scopul obținerii unei mai bune înțelegeri și a unui sprijin mai puternic  în optimizarea eforturilor de combatere a amenințărilor de securitate și de construire a păcii, securității și prosperității regionale.



Go to top