Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea doamnei senator Laura-Iuliana Scântei la Forumul economic de la Krynica, Republica Polonă, 4-6 septembrie 2018

Doamna senator Laura-Iuliana Scântei a participat la Forumul economic de la Krynica, Republica Polonă, în perioada 4-6 septembrie a.c. Evenimentul a fost organizat sub egida Institutului pentru Studii Estice, cu sediul la Varșovia, reunind anual personalități din domeniul politic, academic și social, experți, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile și ai mass media din Europa Centrală și de Est și din alte țări ale lumii.
Joi, 6 septembrie a.c., doamna senator a avut o intervenție în panelul cu tema „A Secure State in a Secure Europe - How to Prevent Extremisms?” În cadrul acestei intervenții, doamna senator Laura-Iuliana Scântei a subliniat faptul că acțiunile întreprinse de statele europene în vederea prevenirii sau combaterii extremismului violent trebuie să țină cont și să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Astfel, măsurile care vizează salvgardarea securității naționale nu ar trebui să submineze dreptul cetățenilor de a trăi într-o societate caracterizată prin libertate, diversitate și pluralism, în care indivizii își pot exprima, în orice situație, dezacordul cu pivire la politicile guvernamentale, atât în mediul online, precum și offline. În opinia doamnei senator, orice acțiune represivă întreprinsă de statele europene ca răspuns la ascensiunea extremismului violent ar avea un efect advers, acela al încurajării discursului promovat de ideologiile extremiste.
Soluția concretă identificată de demnitarul român în vederea prevenirii și combaterii extremismului violent are la bază educația, politicile și programele educaționale urmând să constituie o prioritate pentru viitoarea Comisie Europeană și, respectiv, Parlament European, după alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor.
Doamna senator Laura-Iuliana Scântei a opinat că garantarea accesului tuturor la o educație de calitate este un efort absolut necesar pe care Uniunea Europeană ar trebui să îl facă pentru a putea aduce în discuție subiecte sensibile precum: marginalizarea anumitor categorii, inechitățile sociale și șomajul – care stau la baza extremismului. Pentru a preveni propagarea extremismului violent în rândul tinerilor, doamna senator a evidențiat importanța analizei ratelor mari de abandon școlar în rândul elevilor din școlile primare și liceu, precum și a rolului deosebit pe care îl joacă social media în educație, educația interculturală și siguranța în școli, dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de a gestiona diverse probleme în rândul tinerilor, precum și pregătirea profesorilor pentru a detecta semnale timpurii de radicalizare în cazul propriilor elevi.
Ascensiunea populismului extremist, însoțită de utilizarea discursului urii în dezbaterile politice ar putea conduce la creșterea nesiguranței în spațiul european. Potrivit Rezoluției 2178 din data de 24 septembrie 2014 a Consiliului de Securitate din cadrul Organizației Națiunilor Unite, extremismul violent constituie una dintre cauzele care stau la baza terorismului. Deși există tentația de a acorda prioritate dreptului la siguranță al cetățenilor, politicienii europeni nu ar trebui să piardă din vedere faptul că scopul suprem, așa cum a fost afirmat de fondatorii UE în tratatele de bază, a fost acela al creării unei Europe a multiculturalismului și a toleranței, a respectului și a dialogului politic, a integrării comunităților defavorizate și vulnerabile și, respectiv, a accesului egal la educație.
În cadrul aceluiași panel au mai avut intervenții domnul Hashi Mohamed, consultant special în cadrul Guvernului Marii Britanii cu privire la revizuirea independentă a legislației care vizează lupta împotriva terorismului, și domnul Yan St-Pierre, director, consultant în domeniul combaterii terorismului, Grupul Modern de Consultare în materie de Securitate MOSECON GmbH, Germania.
 



Go to top