Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Delegației Parlamentului României la Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO

Senatorul Vasile Dîncu a condus Delegația Parlamentului României care a participat la Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), la Luxemburg, în perioada 19-22 mai 2023. Din Delegație au făcut parte senatorii Attila László și Cristian Bordei, precum și deputații Ben-Oni Ardelean, Ana Maria Cătăuță, Nicu Fălcoi și Sorin Moldovan, în calitate de membri titulari.
Sesiunea de primăvară a reunit peste 250 de parlamentari din țările membre NATO, asociate și partenere. A fost prima sesiune la care delegația Parlamentului finlandez a participat în calitate de membru cu drepturi depline, ca urmare a aderării Finlandei la NATO, anul acesta, la 4 aprilie.
Pe parcursul sesiunii, cele cinci comisii ale Adunării au examinat proiectele de rapoarte care vor fi supuse spre adoptare plenului AP NATO la sesiunea din această toamnă și au discutat cu oficiali ai țării gazdă și experți internaționali despre implicațiile războiului declanșat de Rusia, reziliența societală, combaterea dezinformării și securizarea infrastructurii critice, parteneriatele NATO și viitorul politicii ”porților deschise”, accelerarea adaptării posturii de descurajare și apărare a NATO, consolidarea relațiilor transatlantice, ș.a.
Comisia pentru democrație și securitate, din care face parte senatorul Vasile Dîncu, a dezbătut, printre altele, proiectul de raport ”Combaterea impunității în cazul încălcării dreptului internațional, în contextul invaziei reînnoite a Rusiei în Ucraina” (raportor Rodrigue Demeuse, Belgia) împreună cu invitata specială Oleksandra Matviichuk, directoarea Centrului pentru libertăți civile din Ucraina. În intervenția sa pe această temă, senatorul Vasile Dîncu a menționat faptul că există și soluții naționale la această problemă, dând ca exemplu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, care a deschis deja o anchetă privind săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute în Codul penal.
Tot în cadrul sesiunii de primăvară, senatorul Vasile Dîncu a participat la reuniunea comună extraordinară a Comisiei permanente a AP NATO și Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO.
La reuniunea de plen din ultima zi a sesiunii au participat, din partea țării gazdă: Fernand Etgen, președintele Camerei Deputaților, Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului și Francois Bausch, ministrul Apărării.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a susținut o alocuțiune în plenul Adunării, urmată de întrebări și răspunsuri. De asemenea, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării s-a adresat plenului, prin legătură video.
La finalul Sesiunii, plenul AP NATO a adoptat Declarația 481 ”A New NATO in an Age of Strategic Competition: Accelerating NATO’s Adaptation at the Vilnius Summit” și Declarația 482 ”United and Resolute in Support of Ukraine”. Aceasta din urmă reiterează sprijinul ferm pentru Ucraina și subliniază că războiul rus caută să zdrobească democrația ucraineană și, prin extensie, să submineze valorile fundamentale ale NATO și ale întregii lumi democratice, civilizate și pașnice. Tot potrivit acestei Declarații, Summitul NATO prevăzut să aibă loc în luna iulie, la Vilnius, va trebui să întărească și să accelereze sprijinul politic, militar, financiar, umanitar din partea aliaților și să mențină acest sprijin atâta timp cât e nevoie, pentru ca Ucraina să își restabilească pe deplin integritatea teritorială.



Go to top