Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Radu Mihail: ”Uniunea Europeană ajută Republica Moldova și în timp de pandemie. Guvernul de la Chișinău trebuie să dea drumul la reforme”

Senatorul USR Radu Mihail a votat azi în favoarea Propunerii de Decizie a Parlamentului European și Consiliului privind acordarea de asistență macrofinanciară partenerilor vizați de politica de extindere și de politica de vecinătate în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, printre cei 10 beneficiari numărându-se și Republica Moldova.

Propunerea s-a aflat azi în dezbaterea Comisiei pentru Politcă Externă din Senat.

Radu Mihail, Vicepreședintele Comisiei pentru Politcă Externă și lider al grupului USR din Senat: "Sper că autoritățile Republicii Moldova conștientizează faptul că acest ajutor, în plină criza epidemică, vine cu condiții clare și specifice pentru un stat care se dorește a fi European.  Ajutorul Uniunii Europene este direct și eficient, nu are clauze și subpuncte precum acordul de împrumut cu Rusia – împrumut care nu este clar dacă va ajunge sau nu în Moldova. Uniunea Europeană a dovedit pe parcursul anilor că este un partener credibil al Republicii Moldova, și ne așteptăm ca și autoritățile moldovene să aibă exact aceeași abordare."

Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European și Consiliului o propunere privind acordarea de asistență macrofinanciară în valoare totală 3 miliarde EUR unui număr de zece parteneri, asistența va lua forma unor împrumuturi pe termen mediu, Republica Moldova  urmând să primească valoare de 100 de milioane EUR.

Uniunea Europeană încurajează, astfel, implementarea reformelor menite să îmbunătățească situația macroeconomică, guvernanța și transparența economică și favorizând condițiile pentru relansarea unei creșteri sustenabile.

Radu Mihail: ”Am acordat un vot favorabil astăzi în comisie, cu speranța ca guvernarea de la Chișinău să aprecieze eforturile pe care UE le face pentru moldoveni. Moldova nu este numai vecina României, este si vecina Uniunii Europene, și va primi acest ajutor pentru cetățeni, în ciuda derapajelor anti-UE ale actualului guvern, ca semn de încredere și de speranță că lucrurile se vor îmbunătăți.”
 

Go to top