Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială în Republica Polonă a președintelui Senatului României, Florin-Vasile Cîțu

Miercuri, 11 mai a.c., președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a efectuat o vizită oficială în Republica Polonă, la invitația Mareșalului Senatului Poloniei, Tomasz Grodzki.
Vizita a prilejuit o serie de întâlniri și schimburi de vederi aprofundate pe teme importante de pe agenda de cooperare bilaterală, regională și internațională, într-o perioadă marcată de schimbări geopolitice profunde, generate de agresiunea militară continuă a Rusiei în Ucraina.
Astfel, pe lângă consultările cu Mareșalul Senatului, Tomasz Grodzki, președintele Senatului României s-a întâlnit cu Mareșalul Seim-ului (camera inferioară a Parlamentului polonez), Ełżbieta Witek, cu președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Seim-ul Poloniei, Barbara Bartus, cu vice-premierul, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Henryk Kowalczyk, cu ministrul finanțelor, Magdalena Rzeczkowska, precum și cu Pawel Szalamacha, membru în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Poloniei.
În cadrul vizitei oficiale, președintele Senatului României a subliniat importanța consolidării rolului diplomației parlamentare, respectiv a schimburilor la nivelul comisiilor sectoriale, în vederea consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Polonă. În context, a adresat Mareșalului Senatului Poloniei invitația de a efectua o vizită oficială în România, la o dată ce va fi convenită de părți, invitație acceptată de oficialul polon.
Florin Vasile Cîțu a exprimat apreciere pentru coordonarea eficientă și durabilă  în domeniul securității și al apărării dintre România și Republica Polonă, ca state aliate care împărtășesc o viziune comună asupra riscurilor de securitate din regiunea euroatlantică, inclusiv în formatele de cooperare regională (I3M, B9), cu atât mai relevantă în actuala paradigmă securitară, definită proeminent de amenințarea pe care o reprezintă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, au fost abordate teme actuale privind impactul profund al acesteia asupra economiilor naționale și perspectivelor de creștere, măsurile de asigurare a rezilienței populației și contracararea eficientă a consecințelor negative ale agresiunii ruse. În context, președintele Senatului României a pledat ferm pentru sancțiuni UE consolidate și dure vizând Rusia, menite să oprească finanțarea războiului Rusiei în Ucraina și acțiunile de violare flagrantă a normelor și principiilor dreptului internațional, dreptului umanitar și dreptului internațional al drepturilor omului.
Întrevederile au revelat convergența evaluărilor și pozițiilor celor două state referitoare la evoluțiile din Ucraina, fiind discutate, totodată, modalități concrete de consolidare a relației bilaterale în direcția reducerii consecințelor economice ale războiului, menținerii sprijinului pentru  Ucraina și pentru milioanele de ucraineni care fug din calea războiului, România și Polonia fiind statele din prima linie care și-au deschis granițele și au luat măsuri pentru primirea fluxurilor de refugiați. 
  
 
 
 



Go to top