Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorul USR Nicu Fălcoi a depus un proiect de lege privind accesul la înformațiile personale

Senatorul USR  Nicu Fălcoi a depus în Parlament un proiect de lege privind obligația autorităților și a instituțiilor publice de a furniza informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită. Astfel, autoritățile și instituțiile publice au obligația de a pune la dispoziție toate informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită. Autoritățile ar urma să aibă la dispoziție, funcție de complexitatea datelor solicitate, până la 30 de zile pentru a răspunde în scris persoanei care solicită informațiile pe care acesta le solicită.
 
Astfel de informații de interes personal sunt: obținerea istoricului locurilor de muncă pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă le deține, evidența tuturor vehiculelor personale înregistrate la RAR, evidența tuturor imobilelor deținute de o persoană în țară la ANCPI ș.a.
 
Nicu Fălcoi: ” În legislația actuală nu există o lege-cadru care să oblige toate instituțiile publice care interacționează cu cetățeni să pună la dispoziție toate datele pe care le dețin despre aceștia, la cerere, într-un anumit termen. Si vă dau ca exemplu: ITM-urile care, în mod normal, ar trebui să dețină toate toate datele care țin de activitatea profesională a unui cetățean și, cu toate acestea, atunci când cineva solicită o adeverință privind vechimea în muncă, este trimis să le caute el, la firme dispărute de 15-20 de ani. Acest proiect legislativ se înscrie în eforturile USR de transparentizare, debiroctratizare și responsabilitzare a administrației.”
 
Propunerea va duce la debirocratizarea și responsabilizarea instituțiilor publice față de  cetățean, de echilibrare a raportului dintre administrația publică și acesta, prin stabilirea unui cadru legal prin care orice persoană fizică poate primi informații cu caracter personal pe care le solicită de la instituțiile publice.
 
Proiectul de lege face posibilă trimiterea informațiilor personale cerute de către solicitanți fie prin poșta tradițională sau electronică, fie ridicate prin mandatar. 
 

Go to top