Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întâlnirea domnului Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, cu specialiști din Ordinul Arhitecților  pe marginea inițiativei de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții


 
 
 
 
 
 

Întâlnirea domnului Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, cu specialiști din Ordinul Arhitecților  pe marginea inițiativei de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții
 
 
Inițiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, care dezincriminează penal intervenția asupra monumentelor istorice este un atac la istoria noastră, fiind un aspect ce trebuie discutat serios, împreună cu specialiști în domeniu și luând în considerare toate fațetele problemei.
Ca președinte al Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO am avut inițiativa unei întâlniri, în data de 3 mai 2018, cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, pentru a vedea împreună cu aceștia ce se întâmplă de fapt în teren, cum pot fi lucrurile abordate, astfel încât să salvăm clădirile de patrimoniu, dar și să dăm o mână de ajutor proprietarilor care își doresc să le reabiliteze.
Din consultările avute, a reieșit că modificările la Legea 50/1991, în forma propusă în acest moment, nu sunt fezabile.
Ideile principale care au fost desprinse în urma intâlnirii: proprietarii de clădiri trebuie încurajați să-și întrețină clădirile de patrimoniu prin facilități fiscale, corelate cu respectarea unor reguli clare, sancționarea nerespectării acestora reprezentând un element ce trebuie să rămână în lege; simplificarea procedurilor.
Această simplificare trebuie să fie în favoarea patrimoniului, nu invers, cum se vrea în momentul de față.
 
Din discuții a reieșit că există o lipsă de personal de specialitate la Ministerul Culturii, care să avizeze dosarele depuse, ceea ce întârzie nepermis soluționarea acestora.
Autorizațiile trebuie să fie date într-un ritm mai rapid, nu după ani de zile, timp în care clădirile se degradează.
Necunoașterea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice de către cei ce solicită avizele pentru construcții  reprezintă un alt aspect ce duce la întârzieri, aspect ce trebuie remediat.
Pentru a veni  în sprijinul proprietarilor de clădiri, ce sunt împovărați de numeroase taxe și impozite, se impune crearea unui program național pentru obiective de patrimoniu care să-i ajute pe proprietari să investească în refacerea fațadelor, prin împrumuturi cu regim special, scutiri de taxe, de tva.
Toate aspectele prezentate mai sus vor fi luate  în considerare de grupul de lucru, format din membri ai comisiei și specialiști, ce se  înființează la nivelul comisiei.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO se va implica activ în găsirea unor soluții legislative pentru protejarea monumentelor istorice, bazate pe opiniile experților în domeniu și ne gândim inclusiv la un program național, ca o taxă de solidaritate, pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice, mai ales într-un an ca acesta, în care încercăm să recuperăm tot ce se poate din identitatea națională.
 
 
Președinte
Ionel Palăr
 


Go to top