Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea preşedintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, cu E.S. dl Venkaiah M. Naidu, vicepreşedintele Republicii India și preşedinte al Rajya Sabha (Camera superioară a Parlamentului Indiei) - miercuri, 19 septembrie 2018

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut azi, 19 septembrie 2018, o întrevedere cu E.S. dl Venkaiah M. Naidu, vicepreşedintele Republicii India și preşedinte al Rajya Sabha (Camera superioară a Parlamentului Indiei). Vizita în România a înaltului demnitar indian are loc în perioada 18-20 septembrie 2018, la invitația Președintelui Senatului României.
Vizita are loc în contextul aniversar al relației bilaterale: celebrarea a şaptezeci de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România și India (14 decembrie 1948), precum şi cinci ani de la  instituirea Parteneriatului Extins  între cele două țări (8 martie 2013).
Președintele Senatului a reliefat faptul că relațiile bilaterale tradiționale dintre cele două țări s-au dezvoltat pe baza legăturilor culturale puternice, care au avut o importantă contribuție la menținerea în timp a unei cooperări economice constante. Domnia sa a apreciat că formatul pluridimensional al delegației conduse de înaltul demnitar indian – parlamentar, guvernamental și de business – reflectă dorința comună a părților de a amplifica dialogul pe multiple paliere. Pentru România, India este un partener prioritar în cooperarea cu ţările din Asia, atât din perspectiva relației bilaterale, cât şi a conlucrării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană și India încheiat în 2004.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a arătat totodată că acordă o mare însemnătate contactelor stabilite între cele două Parlamente, exprimând întreaga deschidere pentru promovarea cooperării parlamentare dintre România și India.  A menționat rolul de catalizator al grupului parlamentar de prietenie în amplificarea legăturilor culturale, economice și comerciale și și-a exprimat, în context, speranța privind restabilirea grupului de prietenie din Parlamentul Indiei.
În marja convorbirilor oficiale la nivel de delegații, a avut loc semnarea, sub auspiciile Senatului României, a unui Memorandum de Înțelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea de Petrol din Gandhinagar, capitala statului Gujarat. Președintele Senatului a subliniat cu acest prilej importanța cooperării în domeniul energiei și cooperarea în domeniul educației, ca domenii de vârf în care România și India au mult de oferit. Urând succes și rezultate deosebit de bune celor doi rectori care au semnat documentul de cooperare, dlui prof.ing. Mihai Coloja-Pascu, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești și dlui Anirbid Sircar, directorul Școlii pentru Tehnologia Petrolului din cadrul Universității de Petrol Pandit Deendayal din Gandhinagar, președintele Senatului a arătat că „pentru dezvoltarea cunoașterii reciproce, avem nevoie de cooperare universitară și contacte între comunitățile de afaceri.”
În acest context, înaltul demnitar român a exprimat „speranța că vor fi reluate în curând legăturile directe de transport între România și India. Conexiunile de transport, pe cale aeriană, între București și New Delhi, sau pe cale maritimă, de exemplu între Constanța și Mumbai, ar fi în măsură să sporească nivelul schimburilor noastre comerciale bilaterale, care în prezent sunt de cca. 650 milioane de dolari SUA.”



Go to top