Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României şi al Comisiei pentru politică externă a Senatului, conduse de senatorul Titus Corlăţean, în dubla sa calitate de preşedinte al Comisiei și al Grupului, cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului Republicii Franceze, condus de senatorul Bernard Fournier, preşedintele acestuia

La data de 8 iunie 2022, a avut loc întrevederea comună a Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României şi al Comisiei pentru politică externă a Senatului, conduse de senatorul Titus Corlăţean, în dubla sa calitate de preşedinte al Comisiei și al Grupului, cu o delegație a Grupul parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului Republicii Franceze, condus de senatorul Bernard Fournier, preşedintele acestuia.
În cadrul întrevederii au fost abordate atât teme aflate pe agenda bilaterală, cât şi pe cea internaţională, cu precădere conflictul din Ucraina, situația de securitate de pe Flancul Estic al UE și NATO și colaborarea în cadrul UE.
Senatorul Titus Corlăţean a transmis apreciere pentru sprijinul francez în ceea ce privește decizia OCDE de a începe negocierile pentru aderarea României la această organizație și a făcut apel la parlamentarii francezi pentru a susține politic, în forul legislativ al domniilor lor, aderarea României la Spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea criteriilor tehnice necesare.
Demnitarul român a condamnat agresiunea împotriva Ucrainei și a exprimat solidaritatea deplină cu acest stat, aflat în prima linie a conflictului, care trebuie sprijinit în mod unitar,  alături de Republica Moldova, țară care, chiar dacă nu este implicată în război, suferă consecințele acestuia în plan economic, energetic și social.
Referitor la cooperarea bilaterală, senatorul Titus Corlățean a evocat valorile culturale și Francofonia, care au unit și unesc în continuare cele două țări, apreciind nivelul foarte bun de colaborare din prezent, atât la nivel instituțional, cât și educațional.
Alte subiecte care au fost abordate de senatorii români prezenți la reuniune  au vizat folosirea și implementarea energiei verzi și a celei nucleare în România, viitorul Europei și comunitatea românilor din Hexagon.
Grupul parlamentar de prietenie se află într-o vizită oficială în România, în perioada 8-11 iunie a.c., la invitaţia senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României. Din delegaţia franceză fac parte și senatorii Thierry Meignen şi Annie Le Houerou, membri ai Grupului parlamentar de prietenie.
La întrevedere au mai participat senatorii Ioan-Cristian Chirteș, Gabriela Crețu, Cristian Bordei, Ambrozie-Irineu Darău, Radu-Mihai Mihail, Andrei Busuioc, Ion Prioteasa şi Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai. Totodată, a participat şi E.S. Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România.
 
 



Go to top