Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Delegația Senatului României în Republica Moldova lucrează cu parlamentarii moldoveni în vederea armonizării legislației celor două state

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, condusă de senatorul Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș  a avut joi, 6 aprilie a.c., la invitația președintei Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, a patra reuniune cu comisia juridică din parlamentul moldovean. Această întâlnire, desfășurată la Chișinău, face parte din seria de întrevederi începute în luna februarie 2022, în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale dintre parlamentarii de pe ambele maluri ale Prutului.
 
Din delegația Senatului României au făcut parte: vicepreședintele Senatului, Robert Marius Cazanciuc, vicepreședintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, Virgil-Marius Bob, secretarul Comisiei juridice, Laura-Mihaela Moagher, liderul Grupului PNL Cătălin-Daniel Fenechiu, senatorii Claudia-Mihaela Banu, Patricia Simina Arina Moș, Sorin-Cristian Mateescu, Sorin Ioan Bumb, Vasilică Potecă. Alături de aceștia, a fost prezentă și  o delegație a Uniunii Naționale a Barourilor din România, condusă de președintele acesteia, av. Traian-Cornel Briciu și o delegație a Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România, condusă de președintele acesteia, Alexandru Ailincăi.
 
Din partea Republicii Moldova au fost prezenți: președintele Comisiei juridice, Olesea Stamate, vicepreședintele Comisiei, Veronica Roșca, secretarul Comisiei, Igor Chiriac, precum și deputații Ana Calinici, Artemie Cătănoi, Vasile Grădinaru, Adrian Lebedenschi și reprezentanți ai profesiilor juridice din Republica Moldova.
 
Ambii președinți ai comisiilor parlamentare au salutat adoptarea recentă, de către Plenul Senatului, a Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova) semnat la 9 februarie 2023, la Albiţa. Acest acord este și rezultatul unei colaborări strânse între cele două legislative, prin Comisiile juridice.
 
În scopul armonizării legislației celor două țări, în timpul vizitei au fost constituite grupuri de lucru tematice, care au acoperit întreg spectrul profesiilor juridice. Din aceste grupuri de lucru au făcut parte, în egală măsură, parlamentari din ambele foruri legislative și profesioniști ai dreptului atât din România cât și din Republica Moldova.
 
Grupurile de lucru au dezbătut aspecte care țin de profesiile de avocat, executor judecătoresc, notar și expert judiciar, în vederea identificării unor mecanisme sau inițiative comune în domeniul juridic. 
 
Agenda zilei a cuprins dezbateri privind îmbunătățirea cadrului legislativ cu privire la reciprocitatea primirii în profesie a avocaților români în Republica Moldova, respectiv a avocaților din Republica Moldova în România, accesul notarilor la bazele de date necesare desfășurării activității reciproce, proceduri existente doar în legislația notarială a Republicii Moldova.
 
De asemenea, au fost vizate și aspectele comparative ale organizării profesiei de executor judecătoresc din Republica Moldova, și respectiv din România, colaborarea UNEJ România cu UNEJ din Republica Moldova, cât și îmbunătățirea cadrului legislativ cu privire la activitatea experților judiciari din ambele țări. 



Go to top