Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Sesiunea „Vecinătatea europeană: Balcani; Parteneriatul Estic; Relațiile euro-atlantice“, prezidată de Titus Corlățean, senator și fost ministru de externe al României

Conferința interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene s-a desfășurat la București, în perioada 1-2 aprilie 2019. Evenimentul a fost organizat de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 și coordonat de Gabriela Crețu, președintele Comisiei.
La eveniment au participat reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, parlamentari din 29 de țări, membri ai Guvernului, ambasadori precum și personalități din mediul academic.
Evenimentul a fost structurat în jurul a patru paneluri, în cadrul cărora au fost abordate teme relevante privind viitorul Uniunii Europene, cu accent pe apărarea valorilor europene, reformarea sistemului monetar, viitoarea extindere a UE și relațiile euro-atlantice.
Titus Corlățean, senator și fost ministru de externe al României, a prezidat sesiunea Vecinătatea europeană: Balcani; Parteneriatul Estic; Relațiile euro-atlantice.
În cadrul panelului, vorbitorii principali au fost: Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, Republica Moldova, Tamar Khulordava, preşedintele Comisiei pentru Integrare Europeană, Parlamentul Georgiei, Pete Sessions, republican, guvernator, membru al Camerei Reprezentanților din SUA în perioada 1998-2019, Kristian Vigenin, președintele Comisiei pentru afaceri europene și supravegherea fondurilor europene, Parlamentul Bulgariei, și Arman Yeghoyan, președintele Comisiei pentru Integrare Europeană, Parlamentul Armeniei.
Au fost abordate teme care fac parte din prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene:
Continuarea într-un ritm mai accelerat a politicii de extindere pentru statele din Balcanii de Vest, cu interesul ca, sub Președinția României la Consiliul UE, să fie înregistrate state cu statut de candidat sau să se deschidă noi capitole de negociere pentru viitoarea aderare la UE;
O abordare politică și dintr-o perspectivă strategică a viitorului Parteneriat Estic al Uniunii Europene cu luarea în considerare a interesului politic exprimat de state ca Republica Moldova, Georgia și Ucraina de a primi o perspectivă europeană clară, care să stimuleze procesul de reforme interne democratice ce implică adesea măsuri delicate sau costuri de natură bugetară sau politică;
Menținerea relevanței și solidarității relației transatlantice și a parteneriatului strategic construit după ce de-al Doilea Război Mondial între state europene libere și democratice și SUA. Această necesitate este cu atât mai importantă cu cât contextul actual al provocărilor naționale de securitate, începând cu spațiul lărgit al Mării Negre, rămâne complicat și tensionat.
La sfârșitul sesiunii de întrebări adresate membrilor panelului de extindere, coordonatorul panelului, senatorul Titus Corlățean a propus membrilor conferinței să adopte textul unei Declarații a Conferinței interparlamentare privind Viitorul UE.



Go to top