Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Criza de personal calificat pe piața muncii

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus miercuri, 21 februarie, o declarație politică despre criza acută de personal calificat cu care se confruntă piața muncii din România în contextul în care fenomenul s-a accentuat în cursul anului trecut. 

„Câteva din cauzele identificate care au generat și întrețin această criză și asupra cărora aș vrea să insist sunt: lipsa corelării între ceea ce livrează sistemul românesc de învățământ și ceea ce are nevoie, de fapt, piața muncii, migrația forței de muncă calificate, lipsa protecției reale asigurate de stat angajaților pe „plaiurile mioritice”.
Desființarea școlilor profesionale și caracterul mult prea teoretic al programei școlare din învățământul preuniversitar conduce la generații de absolvenți de liceu necalificați care sau nu pot fi integrați pe piața muncii sau sunt prost plătiți. Astfel, suntem în situația în care nu mai avem sudori, zugravi, instalatori sau alte meserii calificate.
Nici în învățământul superior situația nu stă mai bine. În timp ce, în majoritatea statelor europene se observă o creștere a ponderii studenților în universitățile tehnice, în România opțiunea prioritară a absolvenților de liceu, în ultimii zece ani, se îndreaptă către universitățile cu caracter socio-uman. De exemplu, în sectorul IT deși cererea este de 14.000 de noi programatori în fiecare an, facultățile de profil livrează doar 7.000 de absolvenți/an.
Aproape patru milioane de români lucrează în străinătate și conform ultimului raport al Organizației Națiunilor Unite cu privire la migrația internațională între 2000 și 2015, România se clasează, cu 7,3 procente, printre țările cu cea mai mare rată de creștere medie anuală a populației din diaspora. În ultima perioadă, alți 200.000 de români au ales să plece din țară – ca reacție la situația politică și economică din România sau ca răspuns la avantajele și oportunitățile pe care o altă țară dezvoltată, le poate oferi.
Sunt medici, IT-iști, profesori, constructori, în care statul roman investește pe parcursul studiilor și care, în loc să rămână și să performeze în țară, aleg să emigreze, Și exemplele pot continua, România fiind una dintre cele mai mari „exportatoare„ de creiere din partea sud-estul Europei.
Întorcându-ne pe „plaiurile mioritice”, de foarte multe ori, angajatorii sunt în cârdășie cu organele de control, de exemplu pe șantiere, astfel încât angajații se simt total abandonați de către stat.
Pentru 2018 previziunile sunt, în continuare, incerte. Specialiștii, dar și oamenii de afaceri sunt de părere că, anul acesta, criza de pe piața forței de muncă se va amplifica și va fi o adevărată provocare să găsească și să păstreze angajați calificați. Informațiile arată că toate sectoarele – cu precădere sectorul construcțiilor, IT-ului, agriculturii și medicinei – sunt afectate.
Ce putem face? Pregătește guvernul sau coaliția de guvernare soluții pentru a corela ce livrează sistemul de învățâmntul cu ceea ce este nevoie pe piața muncii, cum veți aduce înapoi forța de muncă calificată, ce veți face pentru a-i proteja cu adevărat pe angajații din România?”
 
 


Go to top