Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea doamnei Nicoleta Pauliuc, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, cu emisarul guvernului federal german pe probleme de apărare

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, senatorul Nicoleta Pauliuc a avut vineri 12 octombrie 2018, o întrevedere cu dr. Hans-Peter Bartels, emisarul guvernului federal german pe probleme de apărare.
În cadrul întrevederii, senatorul Nicoleta Pauliuc a apreciat ca excelente relațiile bilaterale cu Republica Federală Germană, bazate pe o cooperare economică semnificativă și pe contactele frecvente la diferite niveluri politice și a subliniat că România sprijină consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării, având ca obiectiv dezvoltarea de capabilități europene și creșterea coeziunii și convergenței dintre statele membre. În acest context, a afirmat că România dorește o cooperare cât mai bună cu Germania pentru a valorifica progresele înregistrate în plan militar, dar și pentru a promova proiecte comune în plan economic.
Referindu-se la necesitatea intensificării contactelor, mai ales la nivel parlamentar, care ar contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă și la o ameliorare a stereotipurilor, senatorul Pauliuc i-a transmis oficialului german: „Ne-am dori o mai bună colaborare între parlamentarii români și cei germani, un schimb mai bun de informații în domeniul legiferării, în special pe linia drepturilor și libertăților cetățenești, realizat prin schimburi directe cu omologii noștri”.
La rândul său, comisarul parlamentar pe probleme de apărare a fost de acord că numărul schimburilor la nivelul parlamentarilor a fost scăzut, dorind o mai strânsă colaborare: „Sunt de acord cu dumneavoastră, avem prea puține schimburi între Bundestag și Parlamentul României. Este necesară o mai bună colaborare între noi, mai ales în domeniul apărării”.
În continuare, pornind de la faptul că fiecare militar este și cetățean, dr. Bartels a detaliat motivele pentru care în armata germană drepturile militarilor nu sunt îngrădite în niciun fel, aceștia putând alege sau chiar candida în alegerile locale sau naționale fără a fi nevoie să părăsească sistemul militar în cazul în care sunt aleși. De asemenea, indiferent de gradul deținut, militarii se pot organiza în sindicate și pot adresa direct plângeri comisiei parlamentare de profil sau instituției Avocatului Poporului.
La finalul întâlnirii, senatorul Nicoleta Pauliuc și dr. Hans-Peter Bartels au convenit asupra faptului că este necesară continuarea schimbului de informații legate de modul în care parlamentarii contribuie la asigurarea respectării drepturilor și libertăților persoanelor.



Go to top