Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

USR a depus un proiect de lege privind prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia

 
Mai mulți senatori și deputați USR – Allen Coliban, George Marussi, Nicu Fălcoi și, respectiv, Cornel Zainea -  au depus un nou proiect de lege privind  prevenirea și combaterea ambroziei. Aproximativ 6 milioane de locuitori ai României sunt afectați de polenul acestei buruieni, iar în cazul a 500.000 dintre ei, acesta provoacă alergii severe.
Pentru a clarifica modul de acțiune, proiectul de lege diferențiază între terenurile infestate simple și focare, autoritățile urmând să beneficieze în combaterea ambrozieiei de hărți GIS unde să se regăsească toate terenurile infestate.
Deputatul USR Cornel Zainea: "Sutele de terenuri din Ilfov care au rămas anul trecut necurățate mi-au arătat că e nevoie de un altfel de lege. Una care să aibă ca scop curățarea terenurilor, nu amenzi către proprietari. Legea USR folosește instrumente specifice secolului digitalizării, în care putem centraliza foarte ușor informațiile pe o hartă online, nu doar pe hârtie."
Ca și în cazul legii actuale, (Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia) proprietarii terenurilor sunt obligați să combată buruiana. În cazul în care nu o fac, noua propunere legislativă obligă autoritatea locală să își asume un rol activ, devenind responsabilă pentru eliminarea ei, din fondurile create special la Ministerul Agriculturii, urmând ca suma să fie recuperată de la proprietar.
Senatorul USR George Marussi: ”Analizând rezultatele și efectele obtinuțe în baza formei actuale de lege, putem constata ușor ineficiența acesteia. Forma propusă de USR reprezintă un mare pas înainte și include mecanisme de corectie de la an la an, astfel încât să reducem cât mai mult efectele acestui alergen asupra populației.”
 
Conform noului proiect de lege, proprietarii terenurilor sunt obligați să combată buruiana, iar în cazul în care nu o fac, autoritatea locală este responsabilă pentru eliminarea ei, din fondurile create special la Ministerul Agriculturii, urmând ca suma să fie recuperată de la proprietar.
 
Senatorul USR Nicu Fălcoi: ”Vechea lege nu a dat rezultatele scontate. Am  încercat să aflăm cauzele pentru care aceasta nu a funcționat și să găsim soluții la acestea. Nu a fost un proces simplu, dar cred eu că propunerea legislativă cu care venim va face ca acțiunile întreprinse în combaterea acestei buruieni care creează atâtea probleme oamenilor, să aibă o eficiență mult peste cea a vechii legi.”
 
De asemenea, spre deosebire de legea veche prevede obligația autorităților de a desfășura campanii reale și eficiente de de informare și de conștientizare a pericolului pe carea pericolului pe care polenul de ambrozie îl prezintă pentru persoanele alergice și necesitatea combaterii acestei buruieni.
 
Senatorul USR Allen Coliban: ”Aceasta este o lege făcută să funcționeze și să pună autoritățile locale la treabă. Astfel, comisiile locale sunt obligate să verifice periodic și de fiecare dată când descoperă ambrozie se aplică o procedură clară: somare, control, intervenția primăriei dacă proprietarul nu a curățat, procedură care se aplică la fiecare verificare, până la eliminarea buruienii. În plus, noul proiect de lege prevede sancțiuni pentru instituțiile care nu-și fac treaba și sancțiuni disciplinare pentru membrii comisiilor de control.”
 

Go to top