Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Titus Corlățean, președintele Delegației române la APCE, s-a adresat Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei - joi, 27 aprilie 2017

În cadrul celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 24-28 aprilie 2017), senatorul Titus Corlățean s-a adresat, în plenul Adunării, Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muižnieks, în contextul dezbaterilor privind raportul de activitate pe anul 2016 al instituției menționate.
 
Senatorul Corlățean a abordat în intervenția sa următoarele teme ce constituie subiecte de interes pentru Comisie:
- problema necesității garantării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în contextul Brexit-ului, menționând în acest sens problemele pe care le întâmpină studenții și muncitorii români din Marea Britanie;
- problema expulzării familiilor de romi dintr-o serie de state europene;
- combaterea ascensiunii rasismului, intoleranței și antisemitismului în Europa, începând cu nivelul discursului politic xenofob și populist din state europene cu democrație consolidată.
 
Totodată, parlamentarul român a solicitat opinia Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei cu privire la exercitarea controlului democratic asupra serviciilor naționale de securitate și informații, în special în condițiile în care Comisarul afirmă în raportul său de activitate că acest control este slab sau inexistent în multe state europene. A menționat că această problemă este de actualitate în România, menționând dinamica pozitivă a activității noii comisii parlamentare române de control al serviciului național de informații.   
 
În răspunsul său, Comisarul Drepturilor Omului al Consiliului Europei a menționat că dezbaterea în contextul Brexit-ului a fost una toxică, care a generat o serie de discursuri intolerante din partea unora dintre politicienii britanici față de fenomenul migrației sau al muncitorilor străini din Marea Britanie. În context, și-a exprimat dezavuarea față de comunicarea în spațiul public, în special cu ocazia campaniilor electorale din diferite țări, a unor astfel de mesaje menite să stigmatizeze străinii și alte categorii vulnerabile.
 
În altă ordine de idei, înaltul demnitar al Organizației de la Strasbourg s-a arătat pe deplin de acord cu evaluarea senatorului român, subliniind că este nevoie de o întărire a controlului democratic asupra serviciilor naționale de securitate și de informații de către parlamentele naționale și de către justiție, pentru a preveni sau sancționa orice acțiuni disproporționate și abuzive din partea acestor instituții ale statului, care pot încălca drepturile omului, mai ales în contextul evoluției rapide a tehnologiei informației și comunicațiilor.
 
În marja reuniunii, dl. senator Corlățean a avut o scurtă întrevedere cu Comisarul Drepturilor Omului pentru Consiliul Europei, Nils Muižnieks, pe temele menționate.
 
 
 
 



Go to top