Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Acțiuni de diplomație parlamentară pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)

În zilele de 4 și 5 aprilie 2023, o delegație a Parlamentului României a luat parte la reuniunea Rețelei Parlamentare Globale a OCDE si la sesiunea specială dedicată statelor în curs de aderare la OCDE. Senatul a fost reprezentat la aceste reuniuni de senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, iar din partea Camerei Deputaților a participat Rozália-Ibolya Biró, președinta Comisiei pentru politică externă. Pe parcursul reuniunilor, delegația a fost însoțită de Luca Niculescu, secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE.
În deschiderea reuniunii Rețelei Parlamentare Globale a OCDE, Mathias Cormann, secretarul general al Organizației, a salutat prezența numeroasă a parlamentarilor și a evidențiat rolul decisiv al acestora în adoptarea celor mai bune soluții legislative pentru a răspunde numeroaselor provocări globale cu care se confruntă statele lumii. A subliniat, totodată, că o activitate parlamentară consistentă și care vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, inclusiv prin promovarea egalității de gen în toate sferele sociale, poate contribui la recâștigarea încrederii în instituțiile statului.
În intervenția sa, senatorul Corlățean, care a reprezentat la această reuniune și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a menționat că, istoric vorbind, Consiliul Europei a fost prima organizație internațională care s-a bazat pe valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept, dar și primul actor internațional care a luat decizia excluderii Federației Ruse din rândurile sale în urma agresiunii neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei.
În marja participării la reuniunile de la Paris, demersurile de lobby parlamentar au cuprins și o întrevedere cu Ulrik Knudsen, secretarul general adjunct al OCDE.
În cadrul întâlnirii, senatorul Corlățean a arătat că înființarea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE, alcătuită din parlamentari cu expertiză în domeniile relevante pentru Organizație, constituie un semnal pozitiv, care contribuie, prin impulsionarea reformelor necesare, la accelerarea procesului de aderare. În continuare, referindu-se la Convenția OCDE împotriva mitei, instrument juridic la care România și-a exprimat intenția de a deveni parte, senatorul Corlățean a menționat că țara noastră s-a aflat printre cele 17 state fondatoare și a prezidat prima reuniune a Grupului de State împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei având ca principal obiectiv ameliorarea capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției. În încheiere, a arătat că, în pofida actualelor provocări de securitate, energetice și economice, în România a fost înregistrată în 2022 o creștere a Produsului Intern Brut de 4.8% și volumul investițiilor străine directe a fost de peste 11 miliarde de euro, premisă solidă pentru asumarea cu celeritate a angajamentelor asumate în Foaia de Parcurs pentru aderarea la OCDE.
În intervenția sa, senatoarea Silvia Dinică a precizat că structura parlamentară nou înființată la nivelul Legislativului român își propune să adopte legislația relevantă       într-un ritm susținut pentru accelerarea procesului de aderare a României la OCDE, dar vizează, în același timp, o interacțiune cât mai eficientă cu cetățenii în vederea conștientizării în rândul acestora a avantajelor incontestabile ale apartenenței la OCDE.
La rândul său, senatorul Antal a vorbit despre măsurile luate de autoritățile de la București în sectorul energetic, respectiv reglementarea prețurilor la energie în scopul atenuării impactului inflației și sprijinirii agenților economici. Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului a adăugat că țara noastră se bazează pe un mix energetic echilibrat și diversificat, în care ponderea energiei din surse regenerabile devine din ce în ce mai semnificativă, iar prin diversificarea portofoliului de proiecte în domeniul energetic se urmărește transformarea României într-un hub energetic regional.
Secretarul general adjunct al OCDE a apreciat că depunerea, de către țara noastră, în decembrie 2022, a memorandumului inițial privind aderarea la OCDE, constituie un moment-cheie și un instrument tehnic foarte important în procesul de aderare. Ulrik Knudsen și-a exprimat satisfacția cu privire la înființarea structurii parlamentare mandatate să sprijine acest proces, inclusiv prin asigurarea cadrului legislativ necesar, și a mulțumit autorităților și cetățenilor români pentru solidaritatea manifestată față de Ucraina și poporul ucrainean.   
În ziua de 5 aprilie, delegația parlamentară română a luat parte și la o sesiune specială dedicată statelor în curs de aderare, în cadrul căreia au avut loc schimburi de vederi cu Direcția Juridică și Secretariatul Relații Globale OCDE și cu parlamentari din state care au aderat recent la OCDE.



Go to top