Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Parlamentul României a marcat a doua ediţie a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, ajunsă la a doua ediţie, a fost marcată de Parlamentul României printr-o dezbatere organizată sub tematica „Speranță și reintegrare pentru supraviețuitorii de cancer – de la prevenție și diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate”.
 Cu această ocazie, Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a oferit, prin intermediul consilierului prezidenţial Diana Loreta Păun, Diploma Înaltului Patronaj al Administraţiei Prezidenţiale.
Astăzi, vă îndemn să depăşiţi diferenţele politice şi să concentraţi pe obiectivul comun de a învinge cancerul. Să ne unim forţele pentru a face o diferenţă reală în viaţa oamenilor afectaţi de această boală devastatoare. Relatările supravieţuitorilor de cancer trebuie să reprezinte motivele care ne menţin în această luptă. Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente care să sprijine prevenţia şi tratamentul cancerului. Investiţiile în cercetarea medicală, accesul la screening-uri şi diagnosticare precoce, promovarea campaniilor de conştientizare şi educaţie pentru informarea şi promovarea stilurilor de viaţă sănătoasă sunt cruciale. În acelaşi timp, este esenţial să susţinem familiile şi persoanele care se confruntă cu un diagnostic de cancer prin acces la servicii de sănătate de calitate, prin sprijin emoţional şi asistenţă financiară pentru a face faţă provocărilor. Vă adresez un apel pentru a forma o unitate puternică în lupta împotriva cancerului. Doar împreună putem oferi celor în suferinţă un mesaj plin de inspiraţie, determinare şi speranţă în această luptă. Sunt încrezător că, prin solidaritate şi prin eforturi comune, putem depăşi această provocare şi vom găsi soluţii inovatoare pentru a preveni, trata şi învinge cancerul. România poate fi un exemplu de angajament şi rezilienţă în faţa acestei boli, iar eu sunt onorat să fiu alături de voi în această călătorie”, se arată în mesajul Preşedintelui Iohannis, prezentat de consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun.
În discursul său, senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea Legii Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, a insistat pe importanţa implementării cât mai rapide a prevederilor Planului Naţionale pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului întocmai cu solicitările venite dinspre organizaţiilor bolnavilor oncologici din România.
Sunt convinsă că societatea românească s-a trezit şi că toată lumea înţelege că trebuie să luptăm acum cu toate armele pe care le avem pentru ca tot mai mulţi bolnavi oncologici să poată intra în rândurile supravieţuitorilor. Făcând tot ceea ce ţine de noi pentru a urni lucrurile în sistemul sanitar – decidenţi politici şi administrativi –, vom avea conştiinţa faptului că nu ne-am predat şi că am încercat să-i ajutăm pe semenii noştri foarte greu încercaţi. Sunt încrezătoare că toţi cei prezenţi vor să fie parte a soluţiei şi că acest moment de consens naţional nu va fi irosit. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, iniţiatoarea legii Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer.
Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a insistat pe importanţa implementării măsurilor prevăzute în Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului.
Când vine vorba de cancer, vorbim degeaba în lozinci. Chiar dacă astăzi un diagnostic de cancer nu înseamnă neapărat o condamnare la moarte şi putem spune că s-au făcut foarte mulţi paşi concreţi în tratamentul şi susţinerea bolnavilor oncologici din România, o concluzie unanimă este că încă nu s-a făcut îndeajuns. Cifrele statistice arată că suntem încă departe de punctul în care ar trebui să fim şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cancerul este a doua cauză principală de deces în România. Ţara noastră are acum această strategie pentru gestionarea cancerului. S-a ajuns la ea după ample consultări, cu multă muncă din partea Parlamentului, din partea Administraţiei Prezidenţiale. Documentul propune acţiuni concrete la toate nivelurile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Este timpul să ne asumăm să punem presiune pe acţiuni atunci când vedem că ele sunt tărăgănate. La acest moment, ar trebui să accelerăm şi să consolidăm  strategii de care oamenii suferinzi au nevoie. Cu orgolii personale şi cu amânări, nu ajungi nicăieri”, a susţinut preşedintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat în cadrul evenimentului coordonatele unui nou proiect legislativ prin care se vor recunoaşte ca vechime în muncă mai multe tipuri de concedii medicale: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului pentru carantină/izolare; perioada concediului pentru maternitate; perioada concediului de risc maternal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice. Prin această propunere legislativă, foștii pacienți se vor afla în aceeași situație cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce privește drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forței de muncă și al salarizării.
Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare. Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea Legiuitorului. Prin această lege, dorim ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.
La evenimentul organizat de Parlamentul României cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, au participat mai mulţi ambasadori, consilierul pe sănătate al Președintelui României, Diana Loreta Păun, parlamentari, membri ai Guvernului, medici de renume, reprezentanți ai mediului academic, organizații non-guvernamentale care susțin drepturile pacienților oncologici și ale supraviețuitorilor.
 
 
 



Go to top